ÅSIKT

Steijer, du har fel om arbetslinjen

Replik från Moderaterna om att skrota jobbsatsningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Carolina Byrmo
Elisabeth Svantesson: ”Vi kommer att fortsätta att vara de främsta förkämparna för arbetslinjen i svensk politik.”
DEBATT

REPLIK. Siri Steijer menar att Moderaterna borde överge arbetslinjen. För Moderaterna är det centralt att både ställa krav på att alla som kan också ska arbeta och att människor ska få stöd och hjälp att komma tillbaka till att försörja sig själva.

I Sverige är trösklarna för höga för den som behöver det första jobbet. Många känner att arbetsmarknaden inte fungerar för dem.

Därför behövs reformer för upprätthålla och vässa arbetslinjen - att M har gjort att det har blivit mer lönsamt att arbeta har lagt grunden för den starka arbetsmarknad som nu växt fram. Vi har tidigare sänkt skatten på arbete fem gånger och vill ytterligare sänka den med ytterligare tolv miljarder när vi får möjlighet.

Därför återupprättade vi arbetslinjen i a-kassan och sjukförsäkringen och därför vi vill nu införa ett bidragstak för att säkerställa att det alltid ska löna sig att arbeta. Detta är kärnan i arbetslinjen som Steijer vill att vi nu överger.

Tvärtom behövs jobbmöjligheter för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, särskilt i lågkonjunktur och i spåren av en historiskt stor invandring. Här anser en enig forskarkår att åtgärder som subventioner är de mest effektiva åtgärderna.

Det finns många som inte gynnats av globaliseringen och sett hur sina livsmöjligheter försämrats och hur samhället inte fungerar för dem. Det finns också de som kommit till Sverige men inte kommer in på arbetsmarknaden.

Därför behövs Moderaterna. Vi kommer att fortsätta att vara de främsta förkämparna för arbetslinjen i svensk politik.

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson och andre vice ordförande (M)

ARTIKELN HANDLAR OM