ÅSIKT

Gränskontrollerna har haft en tydlig effekt

Replik från moderater om id-kontrollerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Petter Månsby och Patrick Benabou.
DEBATT

REPLIK. Valero (MP) och Wikström (L) gör det väl lätt för sig när man försöker hävda att gränskontrollerna spelat ut sin roll.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos skulle ett ensidigt svenskt avskaffande av gräns- och id-kontrollerna leda till en ökning av antalet asylsökare med 20 procent. Om Danmark, Österrike och Tyskland följde efter uppskattar man ökningen till 60 procent.

När regeringens höstbudget presenterades så hävdade finansminister Magdalena Andersson att kostnaderna för migrationen har kunnat revideras ned med 100 miljarder kronor. Kostnader i storleksordningen 152 miljoner kronor kommer med andra ord inte i närheten av kostnaderna som en återgång till obefintliga kontroller inom Schengenområdet skulle föra med sig.

Vad som inte heller framgår i artikeln är att utöver de 78 personer som sökt asyl vid en gränspassage så har 425 personer utan id eller pass kunnat avvisas under perioden augusti till mitten av oktober.

Det blir därmed svårt att hävda att kontrollerna inte har effekt. Dels som signalpolitik men också som ett sätt för polisen att få information om och motverka irreguljär migration, smuggling och terrorism.

Om de nationella kontrollerna ska kunna avskaffas så måste det finnas ett fungerande mottagningssystem på EU-nivå. Där Dublinförordningen efterlevs och mottagandet anpassas till ländernas respektive storlek. En liten stat som Sverige kan inte återgå till en situation där vi tar på oss ett långt större ansvar än vad vi har kapacitet för. Förra årets kris borde gjort den insikten uppenbar.

Petter Månsby, talskrivare för M-politiker

Patrick Benabou, styrelseledamot MUF Karlstad

ARTIKELN HANDLAR OM