Debatt

Visa att du förtjänar din titel, Mr President

Öppet brev till Mahmoud Abbas: Bevisa att Palestina vill vara en demokrati - frisläpp Issa Abu Hantash

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fredsaktivisten Issa Abu Hantash fängslades nyligen för att ha förolämpat Palestinas president Mahmoud Abbas i en satirisk uppdatering på Facebook. Det är helt oacceptabelt att arrestera människor för att de har kritiserat den palestinska ledningen, skriver Anders Österberg  (S) i ett öppet brev till presidenten.
Fredsaktivisten Issa Abu Hantash fängslades nyligen för att ha förolämpat Palestinas president Mahmoud Abbas i en satirisk uppdatering på Facebook. Det är helt oacceptabelt att arrestera människor för att de har kritiserat den palestinska ledningen, skriver Anders Österberg (S) i ett öppet brev till presidenten.

DEBATT

DEBATT. Bästa Mr. Mahmoud Abbas, President i Palestina.

I dagarna avslutar Fatah sin kongress i Palestina. En kongress som har fått stora konsekvenser för ett hundratal unga människor som i fredags arresterades för att på Facebook ha uttryckt sina åsikter som inte går i linje med Fatahs.

Bland dem finns en av våra ledare i Unga Örnar, en palestinsk politisk fredsaktivist, 29-årige Issa Abu Hantash, som fortfarande sitter fängslad i Qalqilia.

Vi vet från säkra källor att han anklagas för att ha förolämpat Dig efter att ha skrivit en satirisk uppdatering på Facebook där han kritiserade Fatahs kongress. Han riskerar nu att åtalas för att ha uttryckt sin åsikt och kan komma att dömas.

Yttrandefriheten i Palestina är starkt begränsad och inte ens journalister kan arbeta fritt. Eftersom din regering säger sig sträva efter att skapa en demokratisk stat vill vi påpeka att åsiktsfrihet är en central del i en demokrati och den palestinska ledningen måste kunna tåla att bli granskad och kritiserad.

Självklart gör den övergripande situationen i Palestina det svårt att bygga upp stabila och välfungerande samhällsinstitutioner, men det är ingen ursäkt för övergrepp mot mänskliga rättigheter eller de auktoritära tendenser dessa händelser är tecken på. Tvärtom blir dessa överträdelser en guldgruva för dem som inte vill se ett demokratiskt och självständigt Palestina. Man säger att palestinierna inte är mogna, inte redo att styra sig själva.

Just nu är freden mellan Israel och Palestina alltmer avlägsen, och kanske snart helt omöjlig. Israel fortsätter expansionen av nya hus på mark som Israel ockuperar av palestinierna, och skär därmed av viktiga delar av Palestina från varandra. Ett sammanhängande Palestina enligt Osloavtalet är snart en omöjlighet.

Omvärlden måste agera, och vi stöttar er kamp. Det var därför viktigt att Sverige erkände Palestina i oktober 2014. Genom erkännandet gav den svenska regeringen det palestinska folket ett viktigt stöd för att fortsätta kämpa för en självständig, fri och demokratisk stat.

Arbetarrörelsen i Sverige har under många decennier stött palestiniernas mål för ett demokratiskt, självständigt och rättssäkert Palestina, där alla invånare garanteras frihet och rättvisa. Tyvärr finns det tydliga orosmoln som hindrar en god demokratisk utveckling på den palestinska sidan.

Att på detta sätt arrestera unga människor för att de uttrycker sina åsikter är inte ett tecken på en god demokratisk utveckling i Palestina. För oss i arbetarrörelsen är det fria ordet en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Det är helt oacceptabelt att arrestera människor för att de har kritiserat den palestinska ledningen.

En ljus framtid för Palestina och palestinierna är möjlig, men bara om vi är ärliga med varandra och prioriterar demokrati, fred och utveckling.

Palestina kan bli ett föredöme för hela Mellanöstern, men då behövs modet att leda en sann demokratisk utveckling i Palestina.

Du har blivit satt att leda detta arbete. Visa omvärlden - och inte minst palestinierna - att du är förtjänar det förtroendet.


Anders Österberg, ordförande Unga Örnar, riksdagsledamot och ersättare i utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Israel/Palestina-konflikten

LÄS VIDARE

English version: Show us you deserve your title, Mr. Abbas

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Mahmoud Abbas

Fatah

Palestina

Israel

Facebook