Pensionerna måste bli en fråga i valrörelsen

Replik från pensionärsorganisationerna om pensionssystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Pensionsfrågan är alldeles för viktig för att inte debatteras, inte minst i valrörelsen. Därför är det förvånande att TCO intar en så defensiv hållning. Replik från SKPF Pensionärerna, PRO och SPF Seniorerna.
Pensionsfrågan är alldeles för viktig för att inte debatteras, inte minst i valrörelsen. Därför är det förvånande att TCO intar en så defensiv hållning. Replik från SKPF Pensionärerna, PRO och SPF Seniorerna.

REPLIK. Pensionsfrågan är alldeles för viktig för att inte debatteras, inte minst i den kommande valrörelsen.

Därför är det förvånande att Therese Svanström, ordförande för TCO, intar en så defensiv hållning.

TCO-ordföranden har rätt i att pensionssystemet är samhällsekonomiskt stabilt, men vad är det värt för den pensionär som inte har råd att gå till tandläkaren eller köpa presenter till barnbarnen?

Pensionssystemet måste bli långsiktigt hållbart också för individen genom att pensionerna höjs så att alla kan leva på sin pension.

Nyblivna pensionärer får mindre än hälften av den lön de tidigare haft i inkomstpension. Pensionssystemet är snart ett grundpensionssystem där det för många lönar sig väldigt lite att ha arbetat.

Därför anser vi att hela pensionssystemet, inklusive grundskyddet, måste ses över och göras mer rättvist. Vi delar dock TCO:s uppfattning att pensionsavgiften bör höjas.

Men den slutna Pensionsgruppen måste bli mer öppen och aktivt verka för en bred demokratisk debatt såväl inom som utanför riksdagen.

Pensionsgruppens arbetssätt har lett till att de allvarliga bristerna i pensionssystemet inte har lösts långsiktigt. I stället har man försökt lappa och laga.

Detta håller inte. Pensionsfrågorna är för viktiga för att bannlysas från offentlig debatt och kan inte längre låsas in i Pensionsgruppen. Alla partier måste deklarera för väljarna vad de vill i pensionsfrågan.

Vi föreslår:

  • Höjda avsättningar till dagens och framtidens pensionärer. En avgiftshöjning från 17,21 till 18,5 procent genom en omläggning inom befintlig arbetsgivaravgift skulle ge en höjning av inkomstpensionen med 6,6 procent.
  • Pensionsfrågorna måste debatteras av alla partier, inte låsas in i Pensionsgruppen.
  • Se över hela pensionssystemet så att det blir långsiktigt hållbart för dagens och framtidens pensionärer. Alla måste kunna leva på sin pension.

Vi krokar gärna arm med fackliga organisationer i ett gemensamt arbete för rättvisa, och högre pensioner. Men det krävs också en öppen demokratisk pensionsdebatt.


Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna
Christina Tallberg, Pensionärernas riksorganisation, PRO
Eva Eriksson, SPF Seniorerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE