Därför fortsätter vi prata med M och KD

Replik från Vänsterpartiet om januaripartiernas satsning på välfärden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När januaripartierna inte tar krisen på allvar fortsätter vi i V att förhindra nedskärningar i välfärden. Därför fortsätter vi att förhandla med M och KD om mer pengar till kommuner och regioner, skriver Ulla Andersson.
När januaripartierna inte tar krisen på allvar fortsätter vi i V att förhindra nedskärningar i välfärden. Därför fortsätter vi att förhandla med M och KD om mer pengar till kommuner och regioner, skriver Ulla Andersson.

REPLIK. I Skåne händer det att cancersjuka får gå direkt till vård i livets slutskede i stället för att sätta in en botande behandling. Köerna är så långa att de sjuka inte hinner få vård i tid för att överleva. I Kiruna avskedar man två tredjedelar av alla elevassistenter. Många av de barn som behöver lite extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten i Stockholm får svårt sjuka vänta i timmar på hjälp.

Och i Eskilstuna säljer man ut hyresrätter och sänker försörjningsstödet för att få ekonomin att gå ihop.

Det är Välfärdssverige år 2020. Som land är vi rikare än någonsin. Trots det tvingas en majoritet av landets kommuner och regioner dra ner på samhällsservicen för att spara pengar. Budgeten går helt enkelt inte ihop.

Det är en välfärdskris som drabbar oss alla.

Vänsterpartiet ser den krisen och vi gör något åt den. Förra veckan gick vi ut och krävde minst tio miljarder kronor till välfärden. Det är den summa regeringen själva bedömer behövs för att kommuner och regioner inte ska behöva skära ner.

I går svarade januaripartierna: Sveriges kommuner och regioner får hälften. Hälften av den summa de själva bedömer behövs. Det är mindre pengar än vad januaripartierna la på skattesänkningar för de med högst inkomster i senaste budgeten.

Vi i Vänsterpartiet är inte nöjda med det beskedet. Vi vet att varje undersköterska är viktig för att de gamla på äldreboendet ska ha det bra. Vi vet att varje lärare är viktig när ett barn ska lära sig räkna och skriva. Att ge hälften av det som behövs är som att bara plåstra om ett sår och låta det andra fortsätta blöda.

Därför fortsätter vi att förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna om mer pengar till kommuner och regioner. När januaripartierna inte tar krisen på allvar fortsätter vi i Vänsterpartiet att förhindra nedskärningar i kommun och regioner.

Det gör vi för alla de sjuka som väntar på vård. För alla dem som är oroliga för hur skoldagen kommer bli utan det där extra stödet. För de funktionsnedsatta vars det stöd det sparas in på. Och för alla dem som riskerar uppsägning. För vi vet att varenda undersköterska, lärare och sjuksköterska behövs. Det är ett ansvar vi tar.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE