Är det diktaturfasoner som gäller nu, KD?

Centern: Att Sara Skyttedal öppnar dörren till högerpopulism är hårresande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

KD brukade vara ett parti som tog tvärt avstånd från högerpopulismen. Nu öppnar man dörrar som tidigare varit stängda. Nu tvekar man i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner, skriver Fredrick Federley.
KD brukade vara ett parti som tog tvärt avstånd från högerpopulismen. Nu öppnar man dörrar som tidigare varit stängda. Nu tvekar man i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner, skriver Fredrick Federley.

DEBATT. I morgon är det Europadagen, då vi firar freden, sammanhållningen i Europa och de västeuropeiska liberala värdena. Men om bara drygt två veckor, när Europa går till val, hotas dessa värden i sina grundfundament. Hotade av högerpopulister.

Ni vet var Centerpartiet och jag står i den här kampen. Vi fortsätter att stå upp för våra värderingar. Frågan är var vi har KD och Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat i EU-valet?

I veckan är det 73 år sedan Tyskland kapitulerade efter det blodigaste krig världen någonsin har skådat. Som svar på Andra världskriget och som garant för att det aldrig skulle hända igen, bildades EU. Länder som samarbetar och lever jämsides, med samma värderingar och samma mål, skulle utgöra det största fredsprojektet hittills.

Handel och samförstånd mot splittring och nationell protektionism.

Men det är något mycket otrevligt som nu håller på att hända. De högerpopulistiska krafterna har vaknat till liv i Europa.

Grundläggande friheter ifrågasätts. Granskande journalister mördas. Domare tillsätts för att de är lojala till den sittande regeringen. Kvinnors rättigheter ifrågasätts. Abortlagar inskränks. hbtq-personer diskrimineras. Antisemitismen rör på sig. Igen.

Den som på allvar försöker hävda att EU-valet den 26 maj inte är ett värderingsval är antingen enögd eller blind för de krafter som nu växer fram.

Jag kan motvilligt erkänna att jag för ett antal år sedan trodde att vi hade vunnit värderingsstriden. Men jag inser att jag hade fel. I Sverige har Sverigedemokraterna under år drivit på för nationalism, isolering och högerpopulism.

Men att även KD skulle börja gå den vägen, det är inte det KD jag känner igen. KD brukade vara ett parti som tog tvärt avstånd från sådant. Nu öppnar man dörrar som tidigare varit stängda. Nu tvekar man i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner.

Sara Skyttedal kunde i en intervju häromveckan inte välja mellan Frankrikes demokratiskt valda president Macron och Ungerns ifrågasatta ledare Viktor Orbán. Det borde inte vara svårt att välja mellan en demokratiskt vald liberal eller en auktoritär ledare som stoppar fri granskande media och fängslar meningsmotståndare.

KD:s tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson, nu riksdagsledamot, talar på hatkonferens tillsammans med homofober och förespråkare av abortförbud. Samtidigt har han gång på gång röstat emot grundläggande rättigheter för kvinnor i EU-parlamentet. Som enda svensk har Adaktusson gjort detta. Abort ska inte vara en rättighet för kvinnor.

Det är fullkomligt hårresande.

Det hedrar Skyttedal och KD att man satt Viktor Orbán på paus i sitt europeiska parti. Men i partigruppen i Europaparlamentet är de fortfarande med som tidigare. När de konservativa partierna spås backa på bekostnad av högerpopulisters framgång, riskerar Orbáns inflytande och position i gruppen att stärkas ännu mer.

Allt ovanstående kokar ned till ett antal frågor:

Kommer Sara Skyttedal att rösta för kvinnors rättigheter i EU? Kommer hon att hålla gränsen mot Orbán och faktiskt jobba för att utesluta honom ur partigruppen på riktigt? Kommer hon att verka för att hbtq-personer ska känna sig trygga i Europa och Sverige? Kommer hon att jobba för EU:s grundläggande idé som det fredsprojekt det är?


Fredrick Federley, Europaparlamentariker och toppnamn för Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE