Debatt

M, er syn på världen är egoistisk och uppgiven

Slutreplik från Mp till M om det svenska biståndet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu driver Moderaterna en politik där man vill att två procent av Sveriges BNI ska gå till försvaret, ”okontrollerat” oavsett behoven, samtidigt som man vill skrota enprocentsmålet för biståndet, till med helt avveckla det inom tio år. Detta avslöjar en uppgiven, inåtvänd och rent egoistisk syn på omvärlden, skriver Miljöpartiet.
Nu driver Moderaterna en politik där man vill att två procent av Sveriges BNI ska gå till försvaret, ”okontrollerat” oavsett behoven, samtidigt som man vill skrota enprocentsmålet för biståndet, till med helt avveckla det inom tio år. Detta avslöjar en uppgiven, inåtvänd och rent egoistisk syn på omvärlden, skriver Miljöpartiet.

DEBATT

SLUTREPLIK. Under FN:s högtidliga öppnande i höstas sa Donald Trump: ”Framtiden tillhör inte globalister, den tillhör patrioter”. Nu får vi höra Moderaterna resonera på ett liknande sätt.

När de skriver i sin replik att vi har allvarliga problem i vårt land och därför ska vi dra ner på biståndet som vuxit okontrollerat, så visar det på en populistisk och förenklad världsbild vi hade hoppats slippa höra från ett parti som borde vilja vara statsbärande och ansvarstagande.

Nu driver Moderaterna en politik där man vill att två procent av Sveriges BNI ska gå till försvaret, ”okontrollerat” oavsett behoven, samtidigt som man vill skrota enprocentsmålet för biståndet, och till med helt vill avveckla det inom tio år.

Detta avslöjar en uppgiven, inåtvänd och rent egoistisk syn på omvärlden. Fattiga länder och människor ska alltså lämnas åt sitt öde, medan moderaterna sänker skatterna i Sverige med 30 miljarder och ensidigt satsar på försvaret.

Vi är övertygade om att för att få en säkrare och mer fredlig utveckling i en globaliserad värld behövs mer samarbete mellan länder och mer solidaritet, inte fler murar och fler fattiga människor.

Tack vare biståndet räknas Sverige som en humanitär stormakt, vilket gör att vi är viktiga aktörer över hela världen. Genom att bevara såväl utvecklings- som humanitärt bistånd kommer vi att kunna fortsätta bidra till kvinnors rättigheter, klimatomställning och till att människor får bättre förutsättningar att bygga hållbara och demokratiska samhällen - och även hjälpa de miljontals som är i behov av akut humanitär hjälp.

Moderaterna var för inte många år sen ett öppet och statsbärande parti, som insåg vikten av att Sverige har en aktiv utrikespolitik, där vår röst får styrka inte minst genom att vi visar att vi menar allvar genom vårt omfattande utvecklingssamarbete.

Att partiet nu under Ulf Kristerssons ledning svängt om och i stället vänder sig inåt och sätter ”egna behov” av stora skattesänkningar först, är djupt beklagligt.

Den gröna ideologin Miljöpartiet vilar på består av tre solidariteterna. Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med världens alla människor, och solidaritet med kommande generationer. Vi kommer aldrig vara ett parti som sviker dem som inte har en röst. Vi sluter oss inte mot omvärlden när vi vet att en stark, öppen och human världspolitik är det som behövs allra mest.

Alla människors lika värde och internationell solidaritet är något Sverige länge stått upp för. Det ger vårt land både inflytande och respekt i omvärlden. Det ska vi vara stolta över.


Isabella Lövin, språkrör (Mp)
Peter Eriksson, biståndsminister (Mp)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Peter Eriksson

LÄS VIDARE

DEBATT M tar rygg på SD – och kapar biståndet

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Eriksson

Isabella Lövin

Miljöpartiet

Bistånd

Utrikespolitik

Moderaterna

Ulf Kristersson