Debatt

Miljöpartiet, svik inte klimatet

Jonas Sjöstedt: Att tro att marknaden löser klimatkrisen är oförlåtligt naivt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När S och MP säger nej till Gotlandskabeln, stoppar de en kraftfull utbyggnad av förnybar el och säger nej till att Sveriges näst största utsläppare kan kapa sina utsläpp, skriver Jonas Sjöstedt (V).
När S och MP säger nej till Gotlandskabeln, stoppar de en kraftfull utbyggnad av förnybar el och säger nej till att Sveriges näst största utsläppare kan kapa sina utsläpp, skriver Jonas Sjöstedt (V).

DEBATT

DEBATT. Det räcker inte att prata om klimatet. Högtidliga tal minskar inte utsläppen av de växthusgaser som hotar vår framtid.

Inte heller går det att begrava klimatfrågan i utredningar, där viktiga klimatinsatser skjuts upp i flera år i stället för att införas omgående.

Vi måste handla. Det krävs politiska beslut för att vi ska kunna ställa om och klara klimatkrisen. Det viktigaste är att snabbt göra något för att få bort de riktigt stora utsläppen.

I världen handlar det om drygt hundra företag som står för 70 procent av utsläppen. I Sverige är det enskilda industrier som står för de absolut största utsläppen. När de vägrar ändra sig måste vi vara tuffa med hårda lagar och beslut som tvingar dem att ta ansvar.

Därför är det frustrerande att se hur regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, gång på gång struntar i att ställa nödvändiga krav på Sveriges stora utsläppare.

Vi ser i stället hur miljökrav anpassas för att Volvos SUV-modeller ska kvala in. Vi ser hur planerna på att bygga ut Arlanda med ännu en landningsbana fortskrider. Och ännu har regeringen inte satt ner foten kring Preems krav på att få bygga ut sitt raffinaderi och därmed kraftigt öka Sveriges utsläpp.

Även när företag vill ställa om och göra rätt ser vi en tydlig undfallenhet från regeringen. Vi i Vänsterpartiet anser att när Sveriges stora utsläppare vill minska sina koldioxidutsläpp måste vi hjälpa dem att ställa om. Därför har vi föreslagit en grön investeringsbank, där industrin kan få låna pengar billigt för att snabbt klara omställningen till en fossilfri produktion.

Cementfabriken i Slite på Gotland är Sveriges näst största utsläppare. Från deras skorsten bolmar enorma mängder växthusgaser. Cementa i Slite vill ställa om. De har en plan för att göra det, de vill få ned utsläppen till noll. Bland annat genom att ställa om produktionen till eldrift.

Men för att klara det krävs en stabil elförsörjning. Den finns inte på Gotland idag. Kablarna som leder strömmen till Gotland från fastlandet är gamla och har inte alls den kapacitet som krävs.

För att Sverige ska klara sin målsättning om nollutsläpp måste en ny elkabel till Gotland byggas. Att säkra elförsörjningen till Gotland och Cementa är ett uppdrag för politiken. Vi i Vänsterpartiet vill ordna det så fort som möjligt. I veckan gick vi ut och ställde det som krav för att gå in i energiöverenskommelsen.

Även C, L, KD och M ser behovet av att bygga en ny elkabel mellan Gotland och fastlandet. När frågan nu ska avgöras i riksdagen skulle det räcka att fyra enskilda miljöpartister står upp för klimatet och ansluter sig till oss så får vi majoritet för att bygga kabeln.

Märkligt nog säger Miljöpartiet nej.

En ny elkabel skulle inte enbart innebära att Sveriges näst största utsläppare kan kapa sina utsläpp. Det skulle också göra det möjligt att kraftigt bygga ut mer vindkraft och solel på Gotland, som kan producera ren energi att föra över till fastlandet. Det är el som behövs i södra Sverige. Det skulle också innebära en möjlighet att exportera el för att slå ut energiproduktion från kol på kontinenten.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger nej till Gotlandskabeln, stoppar de alltså en kraftfull utbyggnad av förnybar el och de säger nej till att Sveriges näst största utsläppare kan kapa sina utsläpp.

Att tro att marknaden ska lösa klimatkrisen av sig själv är oförlåtligt naivt. Det krävs investeringar om vi ska kunna ställa om och få bort de stora utsläppen.

Vi vet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är bra på att hålla tal om klimatet – nu vill vi se ett konkret beslut som faktiskt minskar utsläppen rejält.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Jonas Sjöstedt

LÄS VIDARE

REPLIK Sjöstedt, klimatpratet minskar inte utsläppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Miljöpartiet

Cementa

Slite

Gotland

Regeringen