ÅSIKT

Här är jobbrecepten du saknar, Löfven

Annie Lööf: Socialdemokraterna har tappat kontakten med vanligt folk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Det behövs ett nytt ledarskap för Sverige. Centerpartiet har, tillsammans med våra Alliansvänner, den handlingskraft som krävs för att fler ska gå från utanförskap till jobb, skriver Annie Lööf.
DEBATT

DEBATT. När Stefan Löfven i kväll talar på Politikerveckan i Järva gör han det som statsminister i ett Sverige som riskerar att klyvas. Trots att det går bra för Sverige är det delar av landet som hamnar efter. Inte minst ser vi i områden likt Järva hur utanförskapet biter sig fast och framtidstron försvinner.

Bergsjön. Araby. Rosengård. Järva. I allt för många utanförskapsområden är det allt för få som har ett jobb. I stället för gemenskap i fikarummet och stolthet av att ha en egen lön att leva på fastnar människor i bidragsberoende utan sysselsättning. Det kan inte få fortsätta.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna har tappat kontakten med vanligt folk. De har inte den förändringsvilja som krävs för att vända utvecklingen. Stefan Löfvens och Socialdemokraternas politik riskerar att fortsätta hålla allt för många människor i områden likt Järva utanför arbetsmarknaden.

Stefan Löfvens recept för att bryta utanförskapet i dessa områden är att höja skatten på såväl jobb som företag och att införa ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder. Det fungerar inte. Det är inte höga skatter, traineejobb, eller dagens arbetsförmedling som kommer ge människor jobb. Med Stefan Löfven som statsminister ökar nu arbetslösheten bland utrikes födda och Arbetsförmedlingen beskriver det som ett trendbrott.

Det är därför det behövs ett nytt ledarskap för Sverige. Centerpartiet har, tillsammans med våra Alliansvänner, den handlingskraft som krävs för att fler ska gå från utanförskap till jobb. Inför kvällens tal av Stefan Löfven vill jag peka ut tre viktiga förändringar som Sverige och de svenska utanförskapsområdena behöver.

Låt fler jobba

Trösklarna till arbetsmarknaden växer högre och högre, särskilt för den som inte är född i Sverige, talar flytande svenska eller saknar en lång utbildning. Därför måste det finnas fler jobb som inte kräver lång utbildning eller goda kunskaper i svenska. På dessa jobb behöver det vara möjligt att ha en något lägre ingångslön. Här behöver arbetsmarknadens parter ta sitt ansvar. Om inte parterna agerar är Centerpartiet beredda att göra det. Då kommer vi att föreslå att lagstifta om en anställningsform som gör det möjligt för dessa människor att gå från låga bidrag och utanförskap till egen lön och jobb.

Låt fler företag skapa jobb

Ska fler människor jobba krävs det nya och växande företag. Därför måste det bli enklare att driva företag och billigare att anställa. Centerpartiet vill att en småföretagare som anställer sin första medarbetare ska slippa arbetsgivaravgiften de första två åren. När en person anställs som är ny på arbetsmarknaden vill vi dessutom ta bort den personens arbetsgivaravgift under de två första åren för alla företag.

Låt fler förmedla jobb

För att människor med olika typer av kompetens ska kunna få stöd och hjälp att hitta ett arbete behövs det fler och mer specialiserade arbetsförmedlingar. Centerpartiet vill därför att den arbetsförmedlande delen av Arbetsförmedlingen fasas ut. Den ska istället ersättas av ett system med privata alternativ som bara får betalt när de förmedlat ett riktigt och varaktigt jobb till den som idag är arbetslös.

Framtiden för våra utanförskapsområden är inte ödesbestämd. Det Järva som Stefan Löfven ikväll besöker kan gå en mer ljus framtid till mötes. Men då krävs det att vi vågar göra viktiga förändringar. Det behövs reformer som gör att människor kan gå från utanförskap till jobb. Då krävs ett nytt ledarskap för Sverige.

Annie Lööf, Partiledare Centerpartiet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM