Debatt

Ditt budskap triggar till hatbrott, Regnér

Replik från Hans Caldaras om tiggeriet i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åsa Regnér verkar förlita sig blint på sina politiska kollegor i Rumänien som förnekar att det råder rasism och diskriminering av romer i deras land, skriver Hans Caldaras.
Åsa Regnér verkar förlita sig blint på sina politiska kollegor i Rumänien som förnekar att det råder rasism och diskriminering av romer i deras land, skriver Hans Caldaras.

DEBATT

REPLIK. Åsa Regnér har nu vid flera tillfällen gått ut med att hon minsann inte ger någon peng i koppen till en tiggare.

Ett egenmäktigt uttalande som hon stolt står för och uppenbarligen hoppas få gehör för hos den stora massan,  eftersom hon vill få oss, som bryr sig och som ger en slant då och då, att tänka om och vända de nödställda ryggen, förmodligen i förhoppning om att de återvänder till sina hemländer illa kvickt.    

Regnér talar om att sysselsättning är den primära vägen ut ur fattigdom och sociala utsatthet och om betydelsen av utbildning. Det är självklarheter som ingen ifrågasätter, men så länge dörrar är stängda i hemlandet för dem som kommer hit och vädjar om stöd och förståelse för den antiziganism och den akuta fattigdom de drabbas av, är förhoppningarna mycket små att en förändring till det bättre kommer ske inom en överskådlig tid.

Lidandet och utsattheten kommer att fortgå!

Jag vill inte på något sätt uppmuntra till ”tiggeriet”, men  situationen är nu sådan att de nödställda inte har något annat val än att be om en slant för att överleva, eftersom utbildning saknas och därmed chansen att få ett arbete. Barnen lider av näringsbrist, saknar rena kläder och sanitära möjligheter att sköta sin hygien, vilket bidrar till att de kränks i skolan.

Därför finns det skäl varför vissa av dem vänder sig direkt till oss i hopp om en sista utväg ur fattigdomen. 

Men enligt ministern gör vi fel att ge en peng i koppen, eftersom hon verkar förlita sig blint på sina politiska kollegor i Rumänien som förnekar att det råder rasism och diskriminering av romer i deras land.

Det är tråkigt att den minister som skulle bidra till konstruktiva lösningar av de problem de nödställda kämpar med i stället använder sin plattform med en moraliserande ton för att driva på budskapet att pengar i koppen inte skulle gagna ”tiggarna”. 

Det är också trist att hon inte förstår att budskapet triggar illasinnade att begå hatbrott och övergrepp som har ökat markant under de senaste månaderna här i landet.

Lyckligtvis struntar många i Åsa Regnérs moraliserande pekpinnar, och lysstrar hellre till författaren Hédi Fried, överlevare från Auschwitz koncentrationsläger: 

”Ingen ska förbjuda mig att ge pengar till en behövande. Vill jag ge, så gör jag det. I lägret tvingades jag lyda, och sen jag blev fri, är jag olydig”


Hans Caldaras,  artist och författare


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Hans Caldaras

ÄMNEN I ARTIKELN

Hans Caldaras

Antiziganism

Åsa Regnér