Läsarna: ”Inget blir så som vi har röstat”

Så tycker väljarna om regeringsbildningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det har gått drygt fyra månader sedan valet. Riksdagen har ännu inte röstat igenom någon statsminister – och Sverige har fortfarande inte fått en ny regering.
Men vad tycker läsarna? Meningarna går isär.

”Borgerliga socialdemokrater”

Stefan Löfven för tydligen vilken borglig politik som helst, till och mer än vad borgarna genomförde med alliansen, bara han får vara stadsminister. Det är skrämmande hur politiker kan agera för att få makt.
”Hellre ett extra val”

”Logiskt att S går högerut”

Valutgången gav de borgerliga partierna en tydlig majoritet samtidigt som de demokratiska partierna fick majoritet. Uppgörelsen med en socialdemokratisk regering som för en stark borgerlig influerad politik är logisk. Den borgerliga propagandaapparaten stödd av ett massmedialt överväldigande ägandeövertag har gett det förväntade resultatet.
Vänsterrealist

”Vem är det som styr – egentligen?”

Om V säger ja, har de släppt fram en sprattelgubbeteater. Men vem ska styra snörena? Oavsett höger- eller blåhögerregering, är det fattiga och svaga i samhället som får stryk.
BMW

”Nu byter jag parti”

Jag skäms över vilka som styr vårt land och hur vår demokrati fungerar. Jag har absolut inte lagt min röst på centern, liberalerna. Nu ska de få regera med socialdemokraterna. Nej tyvärr ska jag efter alla år ge SD min röst. Jimmie Åkesson vågar stå för sitt parti och tycker att Sverige ska lyssna på vad folket röstat på.

Andra partier leker med folkets röster och kallar det demokrati men endast om de får bestämma över den. Jag är så besviken på Löfven. 

Jimmie Åkesson hoppas att du är kvar några år till. Det är du som gör SD. Nu fick du min röst.
Åsa - Före detta socialdemokrat

”Demokratin är räddad”

Centerpartiets ledning gjorde det enda rätta: Sa blankt nej till rasism och extrem-nationalism! Aldrig att jag skulle rösta på ett parti som SD som kommer från den nynazistiska vit-makt-rörelsen. Att en miljon svenskar kan rösta på detta parti är obegripligt.

Men 82 procent av befolkningen har hjärna, hjärta och kunskap. En av dem är Annie Lööf. Leve demokratin!
Svensk väljare

”Höger som höger”

Kristersson eller Löfven båda alternativen är fundamentala högerregeringar.
Jansson i Hallstavik

”Ko-handel eller mesallians?”

Stefannie Lööfv ett fusionsnamn! Ko-alition, Ko-handel eller Mesallians? Du väljer!
Sven T

”Inget blir så som vi har röstat”

Man kan undra hur ett parti med 6 till 7 procent kan tillåtas få så mycket inflytande. Ni som röstat på ett borgerligt parti eller SD kan nu se fram emot vår belöning. A-kassa och sjukpenning ska bli sämre.

Då blir vi säkert friska och får jobb, samtidigt kan jättekoncernerna som bedriver skola, vård och omsorg fortsätta flytta ut miljarder till något skatteparadis. Och de som redan har mycket kan fortsätta renovera sina hus i utlandet.

Tänk om de som fått flest röster också kunde få majoritet i riksdagen. Då fick de stå för sina löften och inte som nu en massa kompromisser och inget blir som det vi röstat på.
”Besviken”

”Konsten att hålla ord”

Skillnaden mellan Donald Trump och Annie Lööf är att Donald Trump gör vad han lovade väljarna att han skulle göra, medan Annie Lööf gör vad hon lovade väljarna att hon inte skulle göra.
Lasse

”Alla politiska lögner”

Nu tvingas svenskarna få en regering Löfven, Lööf och Lövin. Jag kommer aldrig mer lyssna på dessa politiska lögner. De är bara ute efter makt. Nu ska de fortsätta sätta vårt land i dålig dager.
”Slutat lyssna”

”V ska ge stöd – och stängas ute”

Lööf och Björklund säger att det inte kan stödja en regering som blir beroende av SD. De har med kraft också tydligt uttalat att V ska hållas utanför. Här blir det inte trovärdigt längre då de måste ha V:s stöd för att välja Löven till statsminister. Hur går detta ihop med uttalade ord och den handling som genomförs? Sedan måste man undra hur S kan sälja ut sig så radikalt att det bara blir ”skelettet” kvar, märkligt.
Sten Eriksson

”Lööf följer Hedlunds exempel”

Före valet sa Annie Lööf att hon aldrig skulle stödja förslaget om att Stefan Löfven skulle bli statsminister.

Nu följer hon gamle centerledaren Gunnar Hedlund agerande. Han lär en gång ha svarat på en journalists fråga om han inte bytt ståndpunkt: ”Men så här tyckte inte herr Hedlund förra året? Hedlund: ”Nej, för då hade jag fel”.
Carsten R

”Sviker väljarna”

Sprungen ur fackföreningsrörelsen. I dag en femtekolonnare! ”Stefan svikaren”!
P-Å.

”Feg och osportslig politik”

Varför måste Vänsterpartiet ge besked innan onsdag om hur de tänker rösta? Det märker man väl vid omröstningen.
Låter så himla fegt och osportsligt, om man vet resultatet i förväg. Politik är ett satans korrupt feg- o lurendrejerispel.
Hur ska man som väljare veta vad ens röst går till, när det man sagt i debatter och utspel blir helt annorlunda och tvärtom? Det är som man i en fotbollsmatch vid halvtid bestämmer sig för att sista 20 minuterna slopar vi off-side-regeln, typ.
Roger

”(C)veket ett faktum”

Många var vi som föll för Annie Lööf. Många var det som röstade på Annie Lööf. Som såg en frisk.

Vind och nytt blod för en allians som skulle ta över. Många var vi som litade på det sagda och många var det som röstade på – inte primärtcenterpartiet – utan på den gröna och tydliga Annie.

Och i valrörelsens sommarhetta var det åter tydliga besked. Likt klorofyllgröna löv gavs alliansens rötter ny näring. Tydligheten var inte att ta miste på.

Så kom hösten och plötsligt skiftade Lööf tvärt färg; från klart gröna är löven nu höstligt röda. Och vi står där och undrar, hur gick det till?

Nu är (C)veket ett faktum, men minns att det som sker då löven blir röda är att det är näringen som lämnar. Och notera att vissna löv, vissna löv är de som hjälplöst fladdrar och far dit vinden yr, för att slutligen falla och förmultna.
Be(c)viken väljare

”Ni sviker väljarna”

Alliansen är död – men är demokratin också död? Det är svårt att förstå att media inte skriver om den demokratiska dimensionen av partiernas svek mot väljarna.

Två partier förklarade bestämt före valet att man inte vill ingå i Löfvens regering. Det blir demokratins död om partier bryter mot sina löften till väljarna.

Detta gäller lika mycket S som bryter sina löften mot arbetarrörelsen och LO. Om denna kohandel med makten med svek mot väljarna och där partiers brist på medel att driva valkampanj blir avgörande för vilken politik som ska drivas, är det fullständigt berättigat att säga att demokratin med folkstyre i val är död.
Lars Nydell

”Hoppas alliansen är död”

Många har dödförklarat den så kallade Alliansen efter den senaste tidens turbulens rörande regeringsbildningen. Må de ha rätt!

Alliansen har redan från början varit en styggelse. Koalitioner ingår man efter ett val, då styrkeförhållandena mellan de olika partierna är klara. Inte före valet.

Vill man vara självständiga partier går man naturligtvis till val som sådana. Vill man inte vara självständiga partier utan redan före ett val sluta sig samman och gå fram med gemensamma valplattformar, får man rimligen bilda ett nytt parti i vilket de tidigare ingår.

Det var en märklig upplevelse att i valrörelsen höra partiledarna för C, L och KD upprepade gånger säga att man önskade se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. "Rösta på oss så ser vi till att ett annat parti får så stort  inflytande som möjligt!" Man får väl utgå från att de också själva i konsekvensens namn röstade på Moderaterna i riksdagsvalet.
”Trötter”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE