ÅSIKT

Gör din röst hörd för Irans folk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Keyvan Zarea-Ganji: Acceptera inte regimen

” Hej,

Regeringen och riksdagen bestämmer hädanefter hur du ska leva. Allt motstånd kommer att besvaras med våld. Din granne har precis förts bort av polisen. All mobil- och internetkommunikation är avstängd.”

Hur reagerar du när du läser ovanstående? Du undrar säkert vad som händer. Du börjar oroa dig för din egen säkerhet.

Var lugn, Sverige är ett säkert land. Polisen här beskyddar sina medborgare, politiker gör sitt bästa för att tillgodose medborgarnas behov. På tal om medborgarnas behov och säkerhet i ett land, vet du vad som händer i Iran? Det pågår en kamp för frihet, något som för oss i Sverige är en självklarhet.

Vanliga människor, som du och jag. Äldre som yngre försöker leva sina liv trots att en diktatur motarbetar dem genom att hålla deras vardag i ett järngrepp. De studerar, de jobbar, de tar hand om sina nyfödda bebisar, precis som du och jag. Men vet du vad som skiljer oss åt? Jo, vi som bor i Sverige, har oavsett vårt ursprung, rätt att yttra oss om det som händer här hemma och i vår omvärld.

Den enda rättighet som folket i Iran har just nu, är rätten att vara rädda. Men nu har folket fått nog och sedan mer än en månad har priset för frihetskampen varit oskyldigas blod på Irans gator, fängslade demonstranter som blir torterade och våldtagna. Sa jag att folket där är precis som du och jag? Skillnaden är att du och jag kan och får tala. De kan inte det. Vi bör använda oss av den friheten. Om ett lands regering skövlar bort sina egna medborgare likt ogräs, föreställ dig dagen den regeringen får större makt och blir ett hot mot andra länder. Detta får inte ske.

Det människorna i Iran vill ha är en självklarhet för oss I Sverige. De vill ha rätten att uttala sina åsikter, välja den religion de tror på, klä sig som de vill. Här i Sverige kan vi föra en diskussion med regeringen och polisen. Vi har rätt att ha andra åsikter än den styrande regeringen. Sådant existerar inte I Iran. Det är som att landet är delat i två läger; folket som försöker visa att det enda de vill ha är en demokrati, de vill känna glädje när de vaknar upp för att gå till jobbet. Det andra lägret de som styr landet. Genom förtryck och hot inpräntar de rädsla hos bland annat unga studenter.

Fråga dig själv, fråga din politiker:

Om det är människans rättighet att få ha en åsikt, hur kommer det sig att bara vissa får ta del av den rättigheten?

Regeringen är till för att representera folkets vilja. Men sen kommer det en dag där regeringen bestämmer hur du ska leva och hur du ska tycka och tänka. Detta kallas diktatur! Det har gått så långt att folket i Iran inte ens kan lita på de nyheter som publiceras via kommunikationskanaler i landet. Det finns ingen oberoende tv- eller radiostation som sänder på statligt nät. Föreställ dig att TV4 eller SVT helt plötsligt går regeringens ärenden och censurerar information. Den information som ska nå oss och våra barn.

Och på tal om barnen, för dem är de käraste vi människor har; deras framtid står på spel i Iran. Med ditt stöd och engagemang kan barnen växa upp i fritt land och bära huvudet högt. I en framtid där de enda kulor barnen minns är de småkulor som de lekte med på gården bland sina kamrater. Inte de pistolkulor som lemlästar familjerna i Iran.

Vår önskan är att även Iranier får ett demokratiskt samhälle. Stå upp för demokrati genom att ställa krav på den svenska regeringen. Låt inte den diktatoriska regimen i Iran accepteras. Använd dina demokratiska rättigheter.

Ring in till riksdagen på telefon: 020-349 000

Eller mejla på: [email protected]

Keyvan Zarea-Ganji