Debatt

”Så ser man att SD:s retorik nazi-influerad”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Statsvetaren Stefan Olsson: Begreppet ”liberal-marxism” har inte använts sedan 30-talet

Debattinlägg som drar paralleller till nazismen brukar falla platt.

Det brukar också vara svårt att beslå Sverigedemokraterna med regelrätt nazism.

Däremot kan man på goda grunder påstå att Sverigedemokraternas retorik är nazi-influerad.

Året är 1933. Hitler har tagit över makten i Tyskland. I Sverige låter sig Sveriges Nationella Ungdomsförbund, högerns dåvarande ungdomsförbund, inspireras. Man tar på sig uniformer och sätter upp stormtrupper. Förbundet ger också ut en skrift som heter "Ett nationellt samlingsmanifest". Budskapet är att det är dags att göra upp med det "liberal-marxistiska" samhället. Vurmen för nazismen inom ungdomsförbundet slutar med att Arvid Lindman, den legendariske högerledaren, bryter banden med förbundet och startar ett nytt ungdomsförbund.

Men vad är då liberal-marxism? Retoriken kommer från Tyskland. Som bekant var nazisterna mycket kritiska mot marknadsekonomin, samtidigt som man också var kritisk mot socialdemokrater och kommunister. De menade att det var den ekonomiska låt gå-liberalismen som hade orsakat framväxten av socialdemokrater och kommunister. Resultatet var ett "liberal-marxistiskt system".

Att man kallade socialdemokrater och kommunister för marxister, istället för socialister, berodde på att de själva kallade sig för socialister. De kunde ju inte angripa socialismen som sådan, eftersom de själva påstod sig vara ett slags socialister. Alltså kallade man dem för marxister.

Vilka har då plockat upp samma retorik och använder den idag? Jo, Sverigedemokraterna. Ingen mindre än partiledaren själv sade inför kyrkovalet att han ville driva ut "liberaler och marxister" ur kyrkan. Partiets presschef talar också om "den marxist-liberala akademiska- och kulturella eliten".

Är detta verkligen resultatet av att partiet plockat upp nazi-influerad retorik från 30-talet? Är det inte bara en slump? Nej, eftersom det naturliga anno 2009 inte är att kalla vanliga sossar för marxister, utan för socialister. Det är den gängse terminologin. Att tala om dem i kombination med liberaler, och sätta samman dem som ett begrepp "liberal-marxism" har inte heller någon annan gjort sedan 30-talet. Den som gör en sökning på det begreppet på SD-kurirens hemsida (partiets tidning) finner många träffar.

Nu tror inte jag att Jimmie Åkesson och andra ledande Sverigedemokrater vet att retoriken är hämtad från 30-talets tyska nazister. Jag misstänker att de plockat upp den från kvarlevorna från Sveriges Nationella Ungdomsförbund. Förbundet omvandlade sig till ett parti och levde vidare ett bra tag. Som Helene Lööw har visat i sin forskning har vissa obskyra grupper på allra yttersta högerkanten varit förvånansvärt seglivade.

Emellertid visar detta återigen var Sverigedemokraterna hämtar sin inspiration ifrån. Det är ett parti vars rekryteringsbas ursprungligen är rasister, ideologiskt övertygade rasister. Sen har Jimmie Åkesson och andra försökt städa upp. Men jag tror att det aldrig kommer att lyckas. Retoriken visar att medlemmarna sitter på kammaren och läser nazi-influerade skrifter från 30-talet.

Stefan Olsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik