Därför startar vi Spritpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Benny Haag: Varannan person i Sverige har alkoholproblem

Samtliga svenska riksdagspartier säger sig stå för trygghet. På gator och torg, vid arbetslöshet, i kontakt med sjukvården, på äldreboendet, hos Försäkringskassan, i skolan. Utifrån olika ideologiska perspektiv hävdar man att med just deras synsätt ska denna eftersträvansvärda känsla av välbefinnande finnas inom räckhåll.

Ändå upplever medborgaren i dag alltför ofta en diffus känsla av just otrygghet. Vågar man verkligen vara ute sent på kvällarna, måste huset säljas om jag blir av med jobbet, är inte vårdköerna för långa, hur många månader måste jag vänta på ersättning vid sjukskrivning, hur blir det när jag blir gammal, hur har ungarna det i skolan?

Vi som undertecknar den här debattartikeln har just startat ett parti: Spritpartiet. Vi ställer upp i riksdagsvalet 2010 och vi har en, endast en, fråga på dagordningen: att halvera alkoholkonsumtionen i Sverige.

Och hur ska det gå till? Genom förbud och inskränkningar av den medborgerliga fri och rättigheten att inmundiga alkohol? Inte alls! Vi tror på insikt. När människor i det här landet inser att alkohol och våld nästan alltid finns på samma ställe: vid barn och kvinnomisshandel, vid våldtäkter, vid mord och dråp ”män emellan”, kommer vi drastiskt att skära ner på vår konsumtion. När vi dessutom inser att varannan medborgare i det här landet har alkoholproblem, om man räknar med dem runtomkring den som dricker, kommer automatiskt en förändring av det egna intaget att ske.

Samtliga riksdagspartier anser att 10 procent av befolkningen har problem med kröken. Vi menar att det på varje person med en överkonsumtion går minst fyra personer som blir lidande: barn, makar, föräldrar, vänner, arbetskamrater som samtliga får en försämrad livskvalitet på grund av den här personens supande. Av 100 slumpvis utvalda har följaktligen 10 problem med drickandet och ytterligare minst 40 personer är drabbade. Det är en skrämmande bild.

Vad ska vi då göra åt saken, vilken kanin har vi att dra upp ur hatten som andra inte lyckats få fram? Tyvärr ingen alls. Det är inte oss det hänger på. Det hänger på dig!

Vad alkoholen kostar varje år till följd av sjukskrivningar, bilolyckor, misshandelsfall med mera råder det delade meningar om beroende på vem man frågar. En summa som nämns är 100 miljarder kronor. Är varje medborgare beredd att halvera sin konsumtion frigörs alltså 50 miljarder varje år som Spritpartiet vill öronmärka till vård, skola och omsorg. Den summan kan inget annat parti erbjuda sina väljare.

Det finns också ett annat pris för överkonsumtion av alkohol, som inte låter sig mätas i kronor och ören: sorg, svek, lögner, bristande tillit, avståndstagande, kärlekslöshet människor emellan. Hur värderar vi det?

Samtidigt är vi naturligtvis medvetna om att vi kämpar mot en alkoholindustri med enorma resurser och att vi lever i ett medieklimat där varje idrottsprestation av rang eller delseger i diverse melodifestivalomgångar måste firas med magnumflaskor champagne och ”festande hela natten”.

Vi vet också att det kittlar dödsskönt i kistan på alla och envar när våra Stora Skådespelare super ner sig och gör bort sig på fyllan. Och visst är det mysigt med Rockstjärnor som brassar käk, blaskiga och sluddriga och med ögonen i kors. Det är skithäftigt!

Ändå har vi mage att tro att vi har något viktigt att komma med. Ett annat liv, som inte nödvändigtvis bygger på drogen alkohols ständiga närvaro i alla sammanhang. Är du beredd att halvera din konsumtion är vi i allra högsta grad ett realistiskt alternativ för dig.

I den näst intill obefintliga alkoholdebatten i media i dag hävdas det ofta att det är var och ens privatsak hur, när och om man dricker.­ Bara det inte sker på ­arbetstid förstås, då är det klandervärt. På fritiden däremot ska inga myndigheter eller politiker lägga sig i.

Vi har stor förståelse för den synpunkten. Samtidigt uppmanar vi invånarna i detta land att i så fall inte beklaga sig när 15-åriga flickor på fyllan blir våldtagna av tre män på en madrass någonstans i Sverige. Ingen minns något nästa morgon, alla var så packade.

Gnäll inte heller när 16-åriga pojkar blir sönderslagna en lördagsnatt utanför en korvkiosk. Ingen har en aning om vem som gjorde vad och sa vilket eftersom berusningsgraden var så oerhört hög. Det är nämligen i båda fallen konsekvenser av alltför ymnig alkoholkonsumtion.

Anser du däremot att våldtagna unga tjejer och misshandlade tonårspojkar är ett misslyckande för ett civiliserat samhälle uppmanar vi dig att fundera kring ­alkoholfrågan och kanske rösta på Spritpartiet: ett alternativ som i allra högsta grad står för trygghet – på riktigt!

Benny Haag

Pär Carlsson

Patrik Pelosio

Carl Strömfeldt

Lars Lewerth

Publisert: