Miljöpartiet, rör inte vår flygtrafik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Flygkrisen visar verkligheten – så som MP vill ha den.

När askan från vulkanen Eyjafjallajökull drar in över Sverige och norra Europa lamslås vårt samhälle. Tusentals människors blir strandsatta på flygplatser runt om i landet. Kanske är det bröllopsresan, mötet med en sjuk släkting eller den nya affärskontakten som går om intet. Tillfällen som inte går att få tillbaka. Vulkanutbrottet ger en besk försmak om MP-förslaget att förbjuda flyget blir verklighet.

Rörligheten är helt avgörande, för vårt land är långt. Om man skulle vrida Sverige söderut från Ystad så hamnar Norrbotten i norra Italien. Ingen skulle komma på tanken att förbjuda flyga från Skåne till Tyskland. Våra möjligheter att resa inom Sverige och ut i världen är i allra högsta grad beroende av att vi snabbt och effektivt kan flyga. Flyget är kanske vårt viktigaste kommunikationsmedel för lite längre resor. Det skapar möten, upplevelser, affärer och jobb.

Vulkanutbrottet på Island ger en besk försmak av vad som skulle kunna inträffa om Miljöpartiet får för stort inflytande. Miljöpartiet går till val på att lägga ner flygtrafiken i stora delar av Sverige. Man vill begränsa människors rörlighet genom kraftigt höjda kostnader för flygresor samt förbjuda flyget i hela södra Sverige. Miljöpartiets idé om att förbjuda flyg söder om Sundsvall visar vilken bisarr verklighetsuppfattning som paritet har. Det är inte så att hela Sverige utgår från Södermalm i Stockholm.

Det är också så att Miljöpartiet intar en teknikpessimistisk hållning och riktar in sin kritik på flyget som transportmedel. Det är samma gamla argumentation som Miljöpartiet använder gentemot bilen. För oss i Centerpartiet är det tvärt om. Vi vill fortsätta driva en smart miljöpolitik som både gynnar människors rörlighet och minskar utsläppen, för det är utsläppen vi måste komma åt, inte flyget i sig.

Just nu pågår stora forskningsprojekt inom flygindustrin för att utveckla nya miljövänliga flygbränslen. Här har Sverige världens chans att vara med att både minska utsläppen och skapa nya jobb. Forskare på KTH (Kungliga tekniska högskolan) jobbar tillsammans med amerikanska försvarsdepartementet för att utveckla framtidens flygbränsle. Volvo Aero i Trollhättan är med och utvecklar framtidens flygmotorer som radikalt minskar utsläppen.

Askmolnet må ha förmökat himlen, men det det har belyst alternativen i höstens val. Miljöpartiet vill klä Sverige i säck och aska med flygförbud. Vi vill fortsätta driva en framtidsinriktad, smart klimatpolitik som sätter forkus på att minska utsläppen och inte folks rörlighet.

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholm

Frank Nilsson

Riksdagskandidat för Centerpartiet i Norrbotten

Publisert: