Lisa Magnusson

Gör modersplikten att livet börjar i kvinnan?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson: Vad tycker abortmotståndarna om det här?

Abort är en fråga som frustrerar mig mycket. Den allmänna uppfattningen verkar vara att abort är okej, fast ändå inte, man får ju inte använda det som preventivmedel, bla bla bla.

Det är en väldigt motsägelsefull hållning som jag inte begriper mig på. Ännu svårare tycker jag att det är att förstå dem som som menar att abort är moraliskt fel och borde förbjudas.

Antiabortrörelsen menar sig vara emot abort därför att allt liv är heligt, men inte ser man Ja till Livet demonstrera med plakat där det står att MANLIG MASTURBATION ÄR MORD.

Även abortmotståndarna drar en gräns för vad liv är, och som av en händelse börjar de säga ja till livet just när en spermie simmar upp i en kvinna och möter hennes ägg. I det ögonblicket slutar kvinnans kropp att vara hennes egen och blir Ja till Livets angelägenhet.

Kalla mig gärna foliehatt men jag har inte kunnat låta bli att känna att det finns ett skäl till att man bestämt att livet börjar just i kvinnan, och att det skälet faktiskt inte alls stavas vördnad inför livet utan sexualmoraliserande förakt inför kvinnor som går och blir med barn fastän de inte har lust att bli mammor.

Därför är det intressant nu när man kan läsa om den där brittiska kvinnan som fick arton missfall, eller spontana aborter som det också kallas, innan hon lyckades fullfölja graviditeten. Vad tycker abortmotståndarna om det egentligen?

Vi har här alltså en kvinna som gång efter annan skapat liv fastän hon för varje tillfälle måste ha blivit mer och mer medveten om att sannolikheten var stor att det inte skulle gå vägen. Hon spelade ett högt spel med nitton fosters liv som insats, och arton av dem dog, allt för att hon till varje pris ville ha ett biologiskt barn.

Om det verkligen är som abortmotståndarna säger, att det enda de har för ögonen är livet och dess inneboende helighet, ja då borde de ju tycka att det här är rent förkastligt.

Och om det är som jag alltid har trott, att hela abortfrågan mest handlar om en vilja att få kvinnor att fullfölja något slags tänkt plikt att bli mödrar så förlåter abortmotståndarna henne nog; hennes uppsåt var ju gott. Eller?

Jag är mycket nyfiken.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN