ÅSIKT

Köttklister, nej tack!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avUlrika Lundberg

DEBATT

Läsarna äcklas – tänker inte äta ihopklistrad fejkfilé

Nej, ihopklistrad filé faller inte läsarna i smaken.

Nio av tio ratar köttklistret trombin, som Sverige i dag röstat ja till.

”Förjävligt att underlätta för köttindustrin att fuska”, rasar en arg läsare.

Trombin, ett nytt så kallat köttklister, är på väg att bli godkänt inom EU.

Men bland Aftonbladets läsare får limmad filé rött kort.

På webbfrågan ”Kan du tänka dig att äta ihopklistrat kött” svarar hela 86 procent av läsarna "nej”.

De allra flesta är överens om att köttklister bara är ännu ett "äckligt” knep från köttindustrins sida att vilseleda kunden till att köpa fejkprodukter.

– Vi konsumenter ska alltså luras att köpa sekunda köttvaror som utges för att vara den äkta varan? Bedrövligt att man ska låta köttbranschen ta ut högre pris för filé som inte är filé, ryter ”Arga tanten”.

– Producenterna kommer ta tillfället i akt att klistra ihop spillbitar och sälja som fina biffen. Förjävligt att underlätta för köttindustrin att fuska. Varför? frågar signaturen "Perfektionista”.

Hon får svar från en annan läsare:

– Förmodligen för att vi mest äter filé numera och de måste hitta på ett sätt att sälja resten av djuret. Så de gör så här för att vi ska köpa en produkt som vi egentligen inte vill ha.

Ser det ut som filé är det filé

Många blir matta av blotta tanken på ännu en "oäkta" tillsats att lusläsa innehållsförteckningarna efter i butikshyllorna.

– Tillräckligt mycket kommer att säljas utan märkning, vanligt folk orkar inte springa omkring och vara märkespoliser. De som ska utöva tillsyn har inte tid, så det blir nog vackert till att sätta i sig klistrad biff till priset av oxfilé, skriver Dangom.

Andra är helt okej med att äta ihoplimmat kött. ”Ser det ut som en filé och smakar som en filé är det en filé", konstaterar en positiv läsare.

– Kött som kött, allt går ner för min del, ihopklistrat eller inte, så länge det smakar gott och jag slipper betala överpris, skriver "Mandelhandel" och får medhåll från flera som tycker att köttklistret är ett bra sätt att ta till vara på osäljbara spillbitar.

”Klisterfilén” kommer hamna i korgen

Smörgåsskinka. Sylta. Kassler och korv. Många poängterar att de flesta redan idag plockar på sig pressat kött i charkdisken och glatt tuggar i sig.

– 86 procent påstår att dom inte kan tänka sig äta "klistrat" kött. Bullshit säger jag. När du kommer till affären och står och väljer mellan den riktiga filén för 200 kronor kilot kg och "klisterfilé" för 60 kronor kommer det vara "klisterfilé" som hamnar i korgen, säger Kerecha.