ÅSIKT

Vi vill kunna läsa PLUS-artiklarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: För dyrt tycker utlandssvenske Christer.
DEBATT

Jag bor utomlands sedan en tid och använder Aftonbladet.se som min ”livlina” till Sverige. Dels för att ni är snabba med att presentera nyheter men även för att jag har förtroende för ett stort antal av era journalister.

Jag inser att ni har som huvudmål att tjäna pengar på allting ni gör, bland annat er plus-tjänst . Vi som inte bor i Sverige vägrar ju inte att köpa Aftonbladet av snålhet utan därför att tidningen inte finns tillgänglig och därför är det med stor sorg vi ser att allt fler av de artiklar som är av extra stort värde för oss försvinner från nättidningen. Det skulle nämligen vara intressant att få ta del av era produktundersökningar (kameror, datorer, bilar och en massa annat).

Min undran är därför om ni inte kan komma fram till en lösning där utlandsboende läsare får gratis tillgång till plus-tjänsterna under den tid som inloggningen sker från utlandet. Även för Aftonbladet borde det vara en fördel att vi, vid återvändandet till Sverige, är programmerade att vid tidningsköp leta efter ett ”A” i stället för ett ”E”.

Svar: Jag förstår ditt resonemang och kan till viss del sympatisera med det. Men jag tror att det är väldigt svårt att tekniskt skapa denna ”gräddfil” för utlandssvenskar.

Dessutom finns ju papperstidningen till försäljning på de flesta orter där utlandssvenskar slagit ner sina bopålar även om man får vänta en dag extra.

Bröt ni inte mot textreklamreglerna?

Att ni har en betaltjänst på er hemsida förstår jag. Det jag stör mig på är att ni senaste tiden börjat luras om vad som är plusartiklar och vad som är gratisartiklar. Nu har det hänt flera gånger att jag klickat på en intressant artikel, men i stället för en artikel har det bara funnits en hänvisning till plus-tjänsten. Varför inte vara ärliga och sätta ut plus-loggan redan från början?

Sedan undrar jag över en fråga som du besvarade som gällde er bevakning av orientering. I frågan står det att ”det var bättre förr då Aftonbladet var medarrangör i Tiomila, då hade man reportage både före och efter tävlingen”, vilket får mig att reagera. Hur rimmar det med textreklamreglerna?

Svar: Först orienteringen. Att Aftonbladet på 70-talet valde att bevaka orienteringssporten lite extra betyder ju inte att vi bröt mot textreklamreglerna. Den journalistik vi presenterade för läsarna var sann, trovärdig och ärlig.

Vad gäller plus-tjänsten så håller jag med dig. Självklart ska det tydligt framgå att det kostar pengar att läsa vissa artiklar. Vi har fått en del kritik för det och i dag tror jag att problemet är borta.

Irakkriget och kändisliv hör inte ihop

Jag är daglig läsare av Aftonbladet och har för vana att följa aktuella världsnyheter genom er internetupplaga. Dock har jag med tiden blivit allt mer besviken och upprörd över vad som prioriteras i tidningen. På senare tid har man alltför ofta kunna läsa huvudrubriker om de aktuella krigen i Irak, Gazakonflikten och andra viktiga världsnyheter för att sedan i nästa rubrik läsa hur Paris Hilton sitter häktad eller att Jennifer Aniston har hittat en ny själsfrände.

Personligen tycker jag att er prioritering och upplägg av aktuella händelser är alltför skev och osmaklig. Sådana oseriösa rubriker om kändisvärlden bör ha en enskild sida och inte täcka halva första sidan. Ni bör ta er själva i kragen och återgå till vad själva grundläggande syftet med tidningen var, det vill säga att rapportera kring inrikes- och utrikesnyheter, politik, ekonomi, saker som påverkar vår vardag. Skvaller hör hemma hos mindre seriösa tidningar. Ta tillbaka det grundläggande syftet!!

Svar: Aftonbladet har läsare som är intresserade av väldigt många områden, utrikespolitik är ett, nöjesnyheter ett annat. Självklart ska en stor tidning som Aftonbladet med alla sina sidor kunna rapportera om flera vitt skilda ämnen.