Debatt

Hög tid att agera mot nytt krig i Irak

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna (FP): Isis våld hotar kristna och assyriers existens i Mellanöstern

Trupper från terrororganisationen IS.
Trupper från terrororganisationen IS.

Terrororganisationen Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) har tagit över storstaden Mosul med omnejd. Det är ett område som ligger väldigt nära assyriernas kärnområde på Ninveslätten.

Assyrierna har drabbats särskilt hårt av kriget i Irak och bestraffats dubbelt. Dels för att de är kristna, dels för att de utgör en försvarslös minoritet. Dessutom är assyrier ursprungsbefolkning i Irak. Därför är det viktigt att omvärlden förhindrar en upptrappning av kriget.

I Mellanöstern föddes de tre monoteistiska världsreligionerna. I dag finns två av dem – judendom och islam – i sina ursprungsområden, medan kristendomen hotas av utplåning.

Förföljelse, lägre födelsetal än majoritetsbefolkningen och emigration är de tre främsta faktorerna till att kristna i Mellanöstern för varje år som går utgör en allt mindre del av befolkningen i Mellanöstern.

Under första världskriget utplånades den kristna civilisationen i dagens Turkiet. Över en miljon armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker dödades och hundratusentals fördrevs. Sedan 1980-talet har två tredjedelar av Iraks kristna befolkning lämnat landet. I Syrien finns stor risk för etniska rensningar av kristna folkgrupper om jihadistiska grupper flyttar fram sina positioner. I Egypten är många kristna oroade över det nya islamistiska styret. Under de senaste åren har koptiska kyrkor drabbats av attentat och många människor dödats. I de palestinska områdena återstår endast en skärva av den kristna befolkningen.

Men de kristna grupperna bör inte bara ses som just kristna. Assyrierna i Irak är ursprungsbefolkning i landet. Det är en befolkning med en historia som är flera tusen år äldre än kristendomen. Det assyriska kulturarvet i form av språk, traditioner, helgedomar och folklore är ett av de allra äldsta bevarade i världen.

Idag har assyrierna starka skäl att oroas  över utvecklingen i norra Irak. Fanatiska islamister och jihadister har drivit ut regeringsarmén från Mosul med omnejd och rädslan är stor att de även ska annektera Ninveslätten. Assyriernas erfarenheter av förföljelse, fördrivning och folkmord i Mellanöstern gör sig påminda och många assyrier har reagerat starkt på bland annat Facebook. Deras högsta önskan är få leva i fred och i samexistens med andra folkgrupper i det land där de är ursprungsbefolkning.

Assyrierna var också först att ta till sig kristendomen och spred den sedan över hela Asien. Men sedan Baathregimens fall 2003 har assyrierna kraftigt decimerats i Irak, över en halv miljon har flytt, vissa säger uppåt en miljon. I så fall pratar vi om mer än halva befolkningen.

Det är hög tid för omvärlden att agera. Vi får inte låta en ny etnisk rensning inträffa. Sverige, EU, FN och inte minst USA måste göra allt för att förhindra en upptrappning av kriget i Irak.

Olle Wästberg (FP)

Ninos Maraha (FP)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt