ÅSIKT

Sverige tjänar på rut

DEBATT

Slutreplik: Den nya rut-branschen har skapat 17 000 jobb. Tre av fyra var arbetslösa. Alla tjänar på rut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ali Esbati menar i sin replik att Vänsterpartiet står upp för arbetarna. Det är tydligen därför de går till val på att göra tusentals anställda i rut-sektorn arbetslösa.

Ett skevt klassperspektiv är ständigt återkommande i Vänsterpartiets rut-motstånd. Att sälja städtjänster borde, enligt Vänsterpartiet, vara förnedrande. Inte nog med det. Om du städar hos någon tillåter du att den personen utövar ekonomisk makt över dig. Klassklyftorna cementeras. ”Tjänstefolk” sade Esbati. ”De kan väl få ett riktigt jobb” fyllde Sjöstedt i en vecka senare. Vänsterpartiet lever med uppfattningen att en städare inte kan känna yrkesstolthet. Att de är en utsatt grupp som blir utsatta för sexuella övergrepp i andras hem.

Men en undersökning från högskolan i Kristianstad visar att nio av tio i rut-sektorn trivs med sitt arbete och att åtta av tio tycker att det är roligare än vad de förväntade sig. Undersökningen konstaterar också att det bästa med jobbet är kundkontakterna – att få beröm för ett väl genomfört arbete.

Om och om igen säger Esbati att rut-avdraget uteslutet är ett bidrag till höginkomsttagare i Danderyd. Att höginkomsttagare generellt konsumerar mer än låginkomsttagare är ingen nyhet. Men att kalla rut ett avdrag förbehållet överklassen är inget annat än lögn: 88 procent av det utbetalda rut-beloppet går till människor i alla samhällsklasser över hela landet om man tar bort rut reduktionen till innevånarna i Sveriges 10 rikaste kommuner.

Rut-avdraget går till helt vanliga människor med helt vanliga inkomster. Är det då rimligt att kalla rut-avdraget ett överklassens tjänstefolksbidrag? Självklart inte, och det förstärks av att rut-tjänsterna just nu växer som allra mest i Norrbotten.

Lägg därtill att de rut-företag och rut-jobb som tillkommit innebär en plusaffär för samhället. Skattereduktionen har enligt Skatteverket skapat ”en helt ny bransch”. Riksdagens utredningstjänst har visat att statskassan går 237 972 kronor plus på att en arbetslös person med A-kassa på 176 800 kronor per år får jobb inom den privata sektorn med en lön på 207 000 kronor per år. Konjunkturinstitutet har beräknat att samhället går plus-minus noll vid 10 000 anställda.

Den nya rut-branschen har skapat 17 000 jobb. Tre av fyra var arbetslösa. Alla tjänar på rut.

Ulf Linberg, näringspolitisk chef Almega