ÅSIKT

Nu tar vi fajten mot nätrasismen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Främlingsfientligheten tar ett allt starkare grepp om Europa. I nästan alla nationella parlamentariska församlingarna på vår kontinent finns rasistiska, främlingsfientliga eller fascistiska partier. Vi i Sverige är inte heller fria från detta. Även här har främlingsfientligheten och rasismen blivit mer och mer accepterade.
 

En plats där främlingsfientligheten särskilt fått ökad spridning är internet. Kommentatorstrådar på nätet översvämmas ofta av både rasistiska och främlingsfientliga kommentarer. Samtidigt som de demokratiska partierna och människorna som vänder sig mot både den rasistiska och främlingsfientliga tonen inte alls gör lika stort avtryck på nätet. Främlingsfientliga grupper har därmed funnit ett effektivt verktyg för propaganda, med vilket de aktivt jobbar med för att odla falska myter om till exempel ”massinvandring”,islamisering och antisemitism.
Länge har de främlingsfientliga krafterna fritt fått florera på nätet och avfärdats som foliehattar och nättroll. Deras framfart har haft tydliga negativa konsekvenser för det demokratiska samtalet och många större nättidningar och forum har helt eller delvis fått stänga ner sina kommentatorsfält.
Det är därför vi idag (25 november) tillsammans tar fighten på internet. Vi har tröttnat på att nätforum blivit en fristad för främlingsfientliga och rasistiska åsikter Initiativet kommer från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, men vi är många demokratiskt sinnade organisationer och personer som tillsammans sluter upp för att bemöta de främlingsfientliga och rasistiska krafterna. Det är viktigt att visa att det är ett fåtal som högljutt härjar och att en överväldigande majoritet i Sverige inte delar de främlingsfientliga åsikter som sprids på internet.
Faktum är att främlingsfientligheten i Sverige har minskat. SOM-institutets mätningar från 2009 visar till exempel att 36 procent av svenskarna ansåg att det fanns för många invandrare i Sverige. 1993 var siffran 52 procent. En annan SOM-undersökning från 2010 visar att
det är lägre andel än någonsin, 42 procent, som tycker att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Trots det är främlingsfientligheten mer synlig och rumsren än någonsin och allra synligast är den på internet.

Därför är det viktigt att alla vi som inte delar dessa antidemokratiska åsikter vågar ta fighten.
Vi är mycket väl medvetna om att det inte räcker att slåss mot fördomarna under en dag. Men vi hoppas att detta blir ett startskott och ett av många gemensamma initiativ som leder till att vi alltid, i vår vardag, blir mycket bättre på att bemöta och stå upp emot de främlingsfientliga krafterna på nätet såväl som i vår vardag.

Det är tillsammans som vi gör skillnad.

Gabriel Wikström

Förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Björn Lindgren och Rebecka Carlsson

Språkrör Grön Ungdom
Linda Engström

Ordförande Ungdomens Nykterhetsförbund
Magnus Nilsson

Ordförande Socialdemokratiska Studentförbundet
Stefan Lindborg

Förbundsordförande Ung Vänster

Anton Landehag

 Ordförande Ungdom Mot Rasism

Gustav Nipe

Förbundsordförande Ung Pirat

Sara Thiringer

Förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund