Debatt

Putin ingen mysfarbror

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sätter ”säkerhet” före rättssäkerhet

Under dagen har det skämtats på Twitter om Putin under sitt Stockholmsbesök skulle klä av sig barbröstad och posera med vapen och djur, som han gjorde i en uppmärksammad bildserie för några år sedan. Och det hade förstås varit kul. Men Vladimir Putin är ingen mysfarbror. Trots att han numera ”bara” har titeln premiärminister är han den odiskutabla ledaren över ett Ryssland vars demokrati påminner om en klassisk Potemkinkuliss.

På pressträffen i dag sa Putin att han höll med Fredrik Reinfeldt om att det ryska rättsystemet och behöver förbättras – men framhöll samtidigt vikten av att skydda investeringar i Ryssland. Och det säger ju onekligen något om perspektivet: ”säkerhet” före rättssäkerhet. I alltför många stater låter det så.

Vad Putin inte nämnde var den växande korruptionen och den bristande pressfriheten som bland andra Civil Rights Defenders och Reportrar utan gränser slagit larm om.

Vi lär aldrig få veta exakt vad som sades mellan Reinfeldt och Putin när de möttes på tu man hand, men det är dessvärre troligt att samtalet snarare fokuserade på samarbetet i Östersjöregionen och det stundande svenska ordförandeskapet för Arktiska rådet än yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Och kanske kan man inte begära mer. Vi är ett tämligen litet land, och bortsett från den planerade stora gasledningen genom Östersjön så har Ryssland få anledningar att anstränga sig för att skapa goda relationer med Sverige. Ändå hade det känts befriande om vår statsminister visat sig tuff och på pressträffen gjort en repris på scenen i filmen ”Love Actually”, där Storbritanniens premiärminister (spelad av Hugh Grant) offentligt läxar upp USA:s president (i Billy Bob Thorntons gestaltning). Orden om att ”en vän som beter sig som en översittare är inte längre en vän”, hade gjort Fredrik Reinfeldt odödlig om han vågat säga dem till Putin.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt