Vi ställer inte grupper mot varann – men vi prioriterar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD svarar fackförbunden om arbetsplatsbesöken

Per Ramhorn (SD).
Per Ramhorn (SD).

Sverigedemokraterna har under sin tid i riksdagen bidragit till att fälla regeringen i rad olika frågor som innebär förbättrade villkor för landets arbetstagare och en stärkt position för landets fackföreningar. Vi har bland annat utnyttjat vår vågmästarställning till att sätta press på regeringen om att stärka a-kassan, förbättra arbetsmiljöforskningen, införa en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet med mera.

Trots detta och trots att Sverigedemokraterna numera är det näst populäraste partiet inom LO-kollektivet, har en rad olika fackförbund med nära band till Socialdemokraterna den senaste tiden inlett en kampanj mot vårt parti. Man understödjer nu aktivt de krafter som försöker förhindra vår partiledare från att besöka sjukhus och andra offentliga verksamheter och prata med personalen om hur välfärden och deras arbetsmiljö skall kunna förbättras.

Vi diskuterar mer än gärna vårdfrågan där vi sverigedemokrater bland annat vill skjuta till mer pengar till vården och omsorgen, utöka antalet vårdplatser, stärka psykiatrin, ge alla offentliganställda rätt till heltid och avskaffa de ofrivilliga delade turerna.

På punkt efter punkt är anklagelserna mot oss helt felaktiga. Man påstår till exempel att vi skulle vara emot att alla människor som vistas i Sverige ska ha rätt att till hälso- och sjukvård. Självklart är det inte så. Det vi är kritiska till är att människor, som enligt lag inte har rätt att vistas i Sverige, får subventionerad sjuk- och tandvård som innebär lägre patientavgifter än för de som bor och betalar skatt här. Detta anser vi vara principiellt fel. Illegala invandrare ska självklart kunna få akut vård i Sverige, men de skall inte betala lägre kostnader än laglydiga skattebetalare.

Vidare anklagar man oss för att ställa grupper mot varandra. En ganska märklig anklagelse med tanke på att prioriteringar är oundvikliga inom politiken. Pengarna räcker inte till allt. Vi prioriterar att sänka högkostnadsskydden så att svenska fattigpensionärer skall ha råd att hämta ut nödvändiga mediciner framför kraftigt subventionerad vård till illegala invandrare. Vårdförbundet med fler gör uppenbarligen en motsatt prioritering. Det har de all rätt att göra, men då bör de heller inte låtsas som att inte också de ställer grupper mot varandra.

Per Ramhorn,

riksdagsledamot (SD)

Tjänstledig underskötare och medlem i Kommunal

Publisert: