Debatt

Alla barn måste få äta bullar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Att hålla vikten handlar om livsstil, inte om att dieter

Ska man banta sitt barn? Nej.

Barn ska äta allsidig och varierad kost från kostcirkelns alla delar men i lagom stora mängder.

Barn ska lära sig goda vanor, äta god mat i lagom mängd och se till att röra på sig. Göra av med mer energi än vad de får i sig.

Som förälder har man ansvaret att begränsa barnets matintag till en portion. Är barnet fortfarande hungrigt efter det så får det ta om, men bara av grönsaker.

Det är en livsstilsförändring som måste till. En livsstilsförändring som måste få ta tid. Som förälder gäller det att ha tålamod och ge livsstilsförändringen den tid som krävs.

MAN FÅR ALDRIG behandla sitt barn med någon ”quick-fix” i form av någon modern diet. Det kan vara direkt skadligt för barnet och ger ingen långvarig effekt.

Barn som har lätt för att gå upp i vikt måste lära sig goda vanor som håller resten av livet. Barn måste få vara barn, äta lördagsgodis och nybakta bullar precis som sina kompisar, men i begränsade mängder. Se det onyttiga som guldkanter som förgyller vardagen ibland. Se till att det bara blir ibland och se till att njuta av dem.

Att vara förälder i den snåriga djungel av modedieter (LCHF, GI, Atkins, Montignac, Stenåldersdiet etc) är inte lätt. Väldigt många tycker och tänker väldigt mycket kring ämnet övervikt och dieter. Det finns utöver dieter som dessa också väldigt många myter kring produkter och kostråd idag. Lightprodukter, aspartam etc anses exempelvis som farligt och därmed fel att ge till våra barn, något som sjukvården dementerar.

Vi vuxna kan prova och använda det mesta på oss själva men när det gäller våra barn måste vi göra rätt från första början och inte utsätta våra barn för några som helst risker utan se till att de med goda vanors hjälp står stilla i vikt och genom att endast växa på längden nå normalvikt.

Om mitt barn blir sjukt lyssnar jag till sjukvården och behandlar barnet enligt de rekommendationer som ges. För att mitt barn ska bli friskt.

Fetma är en sjukdom, varför ska jag inte lyssna på sjukvårdens rekommendationer gällande hur mitt barn ska bli friskt?

Malin Agn

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familj