Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-04-20

Vecka 16

Kom igen, Lena!

Vi beklagar kulturministerns dåliga omdöme att skära i tårtan som föreställde en svart, skrikande kvinna. Men vi tycker också lite synd om henne, grupptrycket är hårt bland kulturtanter. Var hittar man stöd i ett sådant här läge? Inte hos Moderna museet, där en nöjd PR-strateg garanterat firar med Cava. Hemma då? Tveksamt. Vi gissar att Ulf muttrar ”Stryp bidragen till de där kommunisterna i tre år” innan han tar sig an Svenskans Sudoku.

Ute ur bilden

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten fick överraskande sparken i morse. Efterträdaren Kent Persson, mest känd för ett präktigt valfiasko i Örebro, beskrivs som en "smartare tempohöjare". Med tanke på hans svada måste Arkelsten ha varit oändligt långsam. Vad hon ska göra nu vet vi inte. Men förmodligen kommer hon hävda att hon försvann ur bilden redan 1990 sedan hon rivit Berlinmuren.

Grattis, grisar

”De som hyr ut bostad blir de stora vinnarna” löd en rubrik i DN, som väl sammanfattade regeringens vårbudget. De enda andra vinnarna är grisarna, då bedövningsmedel vid griskastrering nu ska subventioneras. Det kan låta som konstiga prioriteringar, men vi vet hur det är när verkligheten tränger en. Tvättberg växer, räkningar ska betalas, och fönster putsas. Det är då man sätter sig och klistrar in bilderna från Kreta-resan 2004.

Vänskapsmatch

Lag Löfvens taktik att ligga lågt, mycket lågt, har trissat upp stämningen bland oss journalister. När ska vi få se S och M ryka ihop på riktigt?! Så när Anders Borg och Magdalena Andersson skulle duellera i ”Agenda”, fyllde vi popcornskålarna. Och popcornen var det saltaste vi fick i oss den kvällen för maken till artig debatt har vi sällan sett. Inget sluggande, inga påhopp och inget valfläsk. Nu undrar vi – vart är politiken på väg?!

Lilla Jönssonligan

Knark dödar, det visste vi redan i fyran eftersom fröken visade ”De kallar oss mods”. Frågan är om det inte är dags att åter börja veva filmen om Kenta och Stoffe. I veckan gjorde polisen knarkrazzia hos högstadieelever på Södermalm. Det rör sig knappast om förhärdade brottslingar, vilket illustreras av den 16-åring som förvånat undrade ”Hur fick polisen tag på mitt nummer?” Vi har gott hopp om att dessa unga kan vändas åter till nykterhet.

Debattredaktionen