Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vecka 10

Sträng sekretess

Ekots avslöjande om att Sverige har hjälpt skurkstaten Saudiarabien att planera en vapenfabrik var imponerande men växte sig så stort att det krävdes ett flödesschema för att hålla reda på alla trådar. Vilket redan dag två sammanfattades av Ekots egen rubrik: ”Ingen har påstått det Tolgfors dementerar”. Det enda vi vet med säkerhet är att FOI höll sig med en målvakt som heter Dick Sträng. Sen blir allt suddigt.

I vått och torrt

Att paret Reinfeldt separerar är beklagligt och vi hoppas att både Fredrik och Filippa har bussiga kompisar. Sådana som är lojala dygnet runt och säger att de inte sov fast man ringer klockan halv tre en torsdagnatt.  En Anders Borg helt enkelt. Vilket också kan vara svaret på vem statsministern nu ska ta med sig på Nobelfesten. Anders såklart! Han skulle dessutom kunna bära upp både en stilren svinrygg och en elegant chignon.

Lika som bär

Melodifestivalen har en slags sedelärande dramaturgi – innan det blir bra måste det vara dåligt. Hemskt, hemskt dåligt. Men nu har vi lyssnat oss igenom det dåliga och det är äntligen dags för final. Vi släpper nu vår journalistiska objektivitet och avslöjar att vi hoppas på Loreen. Främst förstås för att hennes låt är en riktig dansrökare. Men också för att vi i hen-tider gillar Loreens look. Hon ser precis ut som Slash.

Otursdrabbad

Anja Pärson gick i mål flera sekunder efter täten i gårdagens storslalom i Åre. ”Det var snön”, sa hon trumpet om fiaskot. Andra usla bortförklaringar vi minns: Magnus Hedmans ”det var inte mina byxor”, då polisen hittade knark i hans fickor. Eller Madickens ”det var inte jag, det var Rickard!”, sedan hon kastat galoschen i ån. Men vi säger som Alva sa när Madicken avslöjades: Man kan visst älska den som har ljugit.

Kamrat 99 procent

Vladimir Putin vann 99,7 procent av rösterna i Tjetjenien. Det påminner om när Bahrain vann mot Thailand med 10-0 i EM-kvalet i fotboll – vilket Fifa nu ska undersöka närmare. Det är så med fusk: alltför jämna avdrag i deklarationen väcker snabbt skattmasens intresse, och ingen litar på bröst som står rakt upp när man ligger ner och solar. Vinn med 9-0 eller 83 procent nästa gång så bläddrar vi snabbt vidare till horoskopen i stället..

Debattredaktionen

Publisert: