ÅSIKT

Ni är nöjda – trots en miljon i utanförskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från M om integration

Löfven varken ser eller har lösningar för integrationsproblemen, skriver Tomas Tobé.

SLUTREPLIK. Det är tydligt att såväl Lena Rådström Baastad som Stefan Löfven är nöjda med samhällsutvecklingen. Trots att upp emot motsvarande en miljon människor befinner sig i utanförskap och bidragsberoende är regeringens svar fortsatt en politik som inte fungerar. Löfven lovade 32 000 traineejobb i valrörelsen, hittills har färre än 200 stycken skapats. Det är nog bara statsministern som är nöjd med det resultatet.

Sverige står inför en omfattande integrationsutmaning. 450 000 utrikes födda står utan arbete eller utanför arbetskraften. Löfvens bästa svar på det är 5 000 beredskapsjobb på myndigheter. Det går inte att ta på allvar.

Moderaterna ser verkligheten för vad den är. Sverige kommer att påverkas av flyktingkrisen under lång tid. Förra året sökte mer än 160 000 människor asyl i Sverige. Många kommer att behöva lämna landet för att de saknar asylskäl, men de som får stanna ska ges möjlighet att komma in i det svenska samhället så snabbt som möjligt – beskedet ska inte vara att de direkt ska gå ut i utanförskap och bidragsberoende. De ska gå till jobb och utbildning. Tyvärr är det tydligt att regeringens politik leder fel.

Moderaterna har en plan för ett starkare Sverige. Vi presenterar reformer för att stärka integrationen och bryta utanförskapet. Kraven på att göra sig anställningsbar måste bli tydligare. Det behövs fler enkla jobb. Det ska alltid löna sig mer att jobba än att leva på bidrag. Dessutom är det viktigt att vara tydlig med att integration är mer än ett jobb. Vi behöver se till att alla får information om svenska värderingar och hur Sverige fungerar, det ska inte vara ett val.

Löfven varken ser eller har lösningar för integrationsproblemen eller de andra stora utmaningar som Sverige står inför. Därför ska han bytas ut i nästa val. Sverige behöver en ny riktning som för vårt land åt rätt håll igen. Då krävs det reformer som bryter utanförskapet. Då krävs en moderatledd alliansregering.

Tomas Tobé, partisekreterare (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.