Debatt

Bor vi i Sverige – eller bor vi i ett Ikea-land?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna i öppet brev till ansvariga politiker: Ikanos höjda hyror tvingar oss lämna våra hem

För oss känns det som att vi lever i Ikeas lilla kungadöme. Är det inte ironiskt? Ikea, vars produkter över hela planeten blivit synonyma med "det prisvärda hemmet" tvingar nu människor ut ur sina hem, skriver debattörerna i ett öppet brev till ansvariga bostadspolitiker.

DEBATT. Fram till nyligen föreställde vi oss att de demokratiskt valda politikerna representerade oss. Det verkar inte vara fallet i förorten där vi bor, Hagsätra, och inte heller i många andra orter i Sverige.

I vår förort har Ikano bostad (Ikeas bostadsbolag) länge ägt hela centrum och många bostadshus. 2012 såldes precis hela allmännyttan till samma företag, så nu vet vi inte längre var vi bor.

Bor vi i Hagsätra eller bor vi i Ikano?

Bor vi i Sverige eller bor vi i Ikea?

Vi skriver nu till er, för att situationen här ute med vår nya regent är akut. Otroligt många har tvingats lämna sina hem. En del som bott här sedan Hagsätra var några enstaka höghus i en leråker slängs ut ur de boningar de vårdat i alla år.

Drastiskt höjda hyror fungerar i många fall som en dödsdom. Många av våra grannar upplever en psykisk stress som inte går att leva med, somliga har begått självmord.

Husen är förvisso i behov av upprustning, för trots att vi har betalat för underhåll i alla år har byggnaderna negligerats. När förfallet till sist gått för långt och reparationskostnaderna blivit för stora väljer ägaren – det allmännyttiga bostadsbolaget Svenska bostäder – att sälja.

Alliansens satsade 2011 stora pengar på att övertala oss att ombilda till bostadsrätter men misslyckades. Då såldes rubbet till Ikano för en billig penning.

Ikano finansierar i sin tur köpet med lån från den egna banken, Ikano Bank. Sedan renoveras lägenheterna med material de köper från Ikea.

Pengarna stannar inom familjen Kamprad: räntorna på lånen, intäkterna från materialinköpen och, sist men inte minst, de nya hyrorna som i vissa fall har höjts med 80 procent.

Den slutgiltiga kostnaden för den långvariga försummelsen av bostadshusen hamnar på hyresgästerna och går till att göra familjen Kamprad ännu rikare.

För de hyresgäster som lyckas bo kvar väntar en mycket fattigare tillvaro. Resten får flytta – vem vet vart – eller helt enkelt bli bostadslösa.

Är det inte ironiskt? Ikea, vars produkter över hela planeten blivit synonyma med "det prisvärda hemmet" tvingar nu människor ut ur sina hem. 

Ni har haft gott om tillfällen att ingripa mot den här utrensningen. Den akuta situationen har varit väldigt synlig i media, särskilt denna sommar när en övergiven aula här i Hagsätra ockuperades i ren desperation. Men ni ingriper inte. Är det för att ni saknar makt över ägarna av våra bostadsområden? Vad har vi då för nytta av er?

För oss känns det som att vi lever i Ikeas lilla kungadöme. Är det så här runt hela landet? Företaget styr över vår yttrandefrihet. Vi har blivit avhysta när vi försökt samlas på torget. Företagets anställda river ner våra informationsblad med argumentet att vi ”skadar deras varumärke”.

Vi hindras från att dela kunskaper med varandra; de övertalar oss per hushåll och ger olika information, de ljuger om kontrakten och utnyttjar att vissa hyresgäster är gamla eller har svårt med språket.

Ikanos offensiva framfart har lett till att hyresgästföreningen lagt sig platt och säger att de inte kan göra något åt saken längre.

Och vad är egentligen hyresnämndens roll när de godkänner nio av tio renoveringar till hyresvärdens förmån?

Vad har ni som folkvalda politiker för roll? Hur länge ska ni låta det som sker nu få pågå? När ska ni agera?

Vår kamp fortsätter oavsett.

Tacksam för svar.

För Engagerade grannar, Föreningen Vantörs Hyresgäster och Avprivatisera Hagsätra

Marlis Nikoleyzik

Mait Eckerström

Marianella Monzon

Vera Jakub

Lipko-Lipczynski

Sarah Kim

Steven Cuzner

Eivor Wanhala

Denisa Kafkova

Maria Doumbalakova

Läs repliken från från Ann-Margarethe Livh (V): Hög tid för lagar som står på hyresgästens sida

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bostadspolitik

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Hagsätra

Ikano bank

Stockholm

Ikea