ÅSIKT

Det är inte dumpade elpriser som är problemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vad säger elbolagens branschorganisation Svensk Energi nu när det framkommer uppgifter om att de svenska kraftbolagen i början av 2000-talet medvetet ska ha hållit nere elproduktionen i kärnkraftverken för att höja elpriserna? Det var bara för någon vecka sedan som Svensk Energi krävde att konkurrensverket skulle granska om det förekom dumping på elmarknaden.

Med tanke på de rådande elpriserna framstår branschorganisationen som minst sagt lite tokig. Elpriserna är hutlöst höga. Särskilt med tanke på de enorma vinster som till exempel Vattenfall håvar in. Sen snackar branschen gärna om fri konkurrens. Om att vi kunder ska förhandla om våra elpriser.

Men sanningen att säga finns just inget att förhandla om. Det är branschen som bestämmer lägsta pris som det är bara att ta eller förkasta. Utsikterna då? Ja inte är det lägre elpriser, utan snarare högre. Teckna långa avtal är rekommendationerna inför framtiden.

Till konkurrensverket vill jag dock rikta en uppmaning. Undersök om det finns en kartellbildning på elmarknanden. Det är INTE dumpade elpriser som är problemet.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM