Hökmark, EU-högern har tappat kontrollen

LO i replik om sin kampanj inför EU-parlamentsvalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vill att vanligt folk i EU tar tillbaka kontrollen från den höger som Gunnar Hökmark och hans partivänner i Europarlamentet representerar, skriver Therese Guovelin, LO och Johan Danielsson, LO-förbundens kandidat inför EU-parlamentsvalet (S).
Vi vill att vanligt folk i EU tar tillbaka kontrollen från den höger som Gunnar Hökmark och hans partivänner i Europarlamentet representerar, skriver Therese Guovelin, LO och Johan Danielsson, LO-förbundens kandidat inför EU-parlamentsvalet (S).

DEBATT. Gunnar Hökmark är arg på LO – igen. Nu är han så arg att han attackerar en motståndare som inte finns.

För alla som sett LO:s kampanj vet givetvis att våra krav inför valet till Europaparlamentet den 26 maj inte handlar om att Sverige ska lämna EU. Vi vill ha ett starkare EU. Ett EU som värnar demokrati, samarbete och social rättvisa. Tillsammans måste vi gemensamt ta politisk kontroll över samhällsutvecklingen och framtiden. Vi vill att vanligt folk i EU tar tillbaka kontrollen från den höger som Gunnar Hökmark och hans partivänner i Europarlamentet representerar.

För hur mycket Hökmark än skruvar på sig så är fakta enkla. Moderaterna och Kristdemokraterna ingår tillsammans med det ungerska regeringspartiet Fidesz i den konservativa partigruppen EPP. I valet till Europaparlamentet ställer EPP:s partier upp tillsammans. De har till exempel en gemensam kandidat till ordförande i EU-kommissionen. En röst på Moderaterna eller Kristdemokraterna i Sverige ger alltså Viktor Orbán inflytande.

Högern har sedan länge dominerat Europaparlamentet. Och resultatet är ökade klyftor, fler otrygga anställningar och en press nedåt på lönerna. Högerextremismen växer inom EU och själva Europasamarbetet är mer hotat än på länge.

Samtidigt undermineras svenska kollektivavtal medan arbetsmiljö- och jämställdhetsarbete nedprioriteras. EU-högern har helt enkelt tappat kontrollen. Det är dags att ta tillbaka den.

Vi och Europas socialdemokrater vill ha ett EU som står för ordning och reda på arbetsmarknaden, trygga jobb och en lön det går att leva på. Vi måste öka medlemsstaternas möjlighet att reglera och kontrollera gränsöverskridande verksamheter för att få bukt med företag som utnyttjar människor och andra kriminella organisationer.

Därför vill vi ta tillbaka kontrollen från Gunnar Hökmark och hans vänner i Europaparlamentet.


Therese Guovelin, förste vice ordförande LO
Johan Danielsson, LO-förbundens gemensamma kandidat inför EU-parlamentsvalet på Socialdemokraternas lista


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE