Över 50 000 skolbarn mobbas – varje dag

Debattörerna: Många lärare vågar inte ingripa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag samlas nya organisationen Soldiers of love för en picknick till stöd för mobbade. Åsa Fahlén och Simon Sandström skriver att de vill se krafttag mot problemet. ”Varje dag mobbas mer än 50 000 barn i skolan, i genomsnitt två barn i varje klass” och många lärare vågar inte ingripa av rädsla för att bli anmälda.
I dag samlas nya organisationen Soldiers of love för en picknick till stöd för mobbade. Åsa Fahlén och Simon Sandström skriver att de vill se krafttag mot problemet. ”Varje dag mobbas mer än 50 000 barn i skolan, i genomsnitt två barn i varje klass” och många lärare vågar inte ingripa av rädsla för att bli anmälda.

DEBATT. Verkligheten är den att varje dag mobbas mer än 50 000 barn i skolan, i genomsnitt två barn i varje klass. Varje år tar 45 unga livet av sig, det motsvarar nästan ett barn i veckan.

Mobbningen är ett av vår tids största samhällsproblem och det behövs krafttag för att kunna åstadkomma förändring.

Mobbningen förekommer både i den fysiska skolmiljön men även på nätet efter att skoldagen är slut. Det är ett faktum att mobbningen på internet riskerar att eskalera i skolan och vice versa.

En elev som oroas över vad som kan komma att ligga uppe på sociala medier efter lektionen tappar helt fokus på studierna. Det duger därför inte att skylla på föräldrarna eller det omgivande samhället – skolan har ett stort ansvar.

Vi lärare kan dock inte bära det hela ansvaret i arbetet med att förebygga och agera mot mobbning. Det krävs tydliga rutiner i arbetet mot mobbning och det förutsätter att kommunerna organiserar skolan på ett sådant sätt att detta blir möjligt. En elev ska aldrig känna att det råder oklarheter om vad man gör om man blir utsatt för mobbing och en lärare ska aldrig känna en osäkerhet i vem på skolan som ska agera mot mobbning.

Ett stort problem som minskar möjligheten för lärare att ingripa mot mobbning är rädslan för att bli anmäld. Lärarnas Riksförbunds undersökning visar att 20 procent av lärarkåren har undvikit att ingripa i ett bråk mellan elever för att de är rädda för att bli anmälda.

Skollagen ger läraren rätt att ingripa i dessa situationer och därför måste skolledning och huvudman backa upp lärare som vågar agera och står upp för ett schysst klimat i skolan.

Elevhälsan och elevvårdspersonalen måste bli mer närvarande bland eleverna på skolorna för att kunna identifiera och agera mot mobbing. Det är därför glädjande att Skolkommissionen föreslagit en ökad nationell finansiering av skolan som skjuter till resurser till elevhälsan. Det är ett steg i rätt riktning för en mer tillgänglig elevhälsa som kan motverka mobbning.

Skollagen är tydlig med att det råder nolltolerans mot kränkningar och mobbning i skolan. Trots denna tydlighet i skollagen så förblir den bara tomma ord om ingenting görs.

Det är huvudmannen som ansvarar för detta, det vill säga den som äger skolan. Med facit i hand kan vi konstatera att huvudmännen systematiskt har brustit i detta.

Staten kan inte acceptera att huvudmännen under lång tid åsidosatt sina skyldigheter i arbetet mot mobbning.

Skolinspektionen arbetar intensivt med att se till att denna lagstiftning efterlevs och granskar de fall där så inte sker, då är det mycket beklagligt att många huvudmän gör allt de kan för att undgå myndighetskritik. Huvudmännens ansvar för att arbeta mot en mobbingfri skola måste stärkas i skollagen.

Tillsammans kan vi ta ställning i kampen mot näthat och mobbning, mot barn såväl som vuxna. Tillsammans är vi starka och här kan vi visa hur många vi är som faktiskt bryr oss.

Ni som utsätts är inte ensamma! Facebook-gruppen Soldiers of Love med över 11 000 medlemmar arrangerar en picknick i Rålambshovsparken i dag, med syftet att skapa en samlingsplats där vi kan umgås och sprida kärlek.

Hoppas att ni kommer!


Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund
Simon Sandström, lärare, lokalt skyddsombud för Lärarnas Riksförbund och initiativtagare till Soldiers of love


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

DEBATT. Det är nog nu – så stoppar vi näthatet
Publisert:

LÄS VIDARE