Ni försöker bara vilseleda debatten

Replik från svensksomalier om hedersförtryck

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-10-24

Det vore önskvärt om debatten kunde präglas av anständighet och inte försvarar spridandet av ett rasistiskt, afrofobiskt, fejkat nazistiskt videoklipp, skriver Kahin Ahmed tillsammans med 10 organisationer.

REPLIK. Somalier som bor i Sverige har under en längre tid utsatts för kränkningar och afrofobiska handlingar från alla möjliga håll utan några konsekvenser för förövarna.
Det är oacceptabelt att ni påstår att Amineh Kakabaveh representera afrosvenskar i maktens korridorer samtidigt som hon underminerar afrosvenskarna värdighet genom att sprida afrofobiska och rasistiska filmklipp.
Kakabaveh och hennes anhängare med Maria Rashidi i spetsen försöker vilseleda debatten. Det vore önskvärt om debatten kunde präglas av anständighet och inte försvarar spridandet av ett rasistiskt, afrofobiskt, fejkat nazistiskt videoklipp.

Debatten har passerat anständighetens gräns när ni svartmålar både Somaliska riksförbundet och Kahin Ahmed. Vi är alla för kvinnors rättigheter och vi bekämpar alla former av förtryck oavsett förövarnas etniska tillhörighet. Kvinnoförtryck kan också förekomma i svensktäta områden, detta är inte bundet till förorterna.
Kakabavehs anhängare anklagar Kahin Ahmed för att han har en annan agenda. Detta är ett felaktigt och grundlöst sätt att stigmatisera båda Somaliska riksförbundet och Kahin Ahmed.
Vi somalier känner Kahin, han är en viktig eldsjäl i Stockholms förorter, framför allt i Rinkeby, och han är emot alla former av extremism, oavsett om det är vänster- eller högerextremism eller vålsbejakande ungdomar. Ett bevis på det finns till exempel här.

Kakabavehs anhängare ägnar tid och energi åt att flytta fokus från kärnfrågan – hennes övertramp på samhällets demokratiska värdegrund, vilket strider mot Vänsterpartiets ställningstagande mot rasismen.
Det är rasistiskt att mena att en svensk-somalier inte har rätt kräva upprättelse för Kakabavehs rasism när hon dessutom försvarat filmens innehåll i efterhand. Varför ska kravet på en somalisk person vara att stoppa våldsbejakande ungdomar som reser till Syrien eller att stoppa Al Shabab? Det är ett större problem som kräver civilsamhällets och rättsväsendets engagemang. Det är lika absurt och rasistiskt som om att säga att Kakabaveh, på grund av sitt kurdiska ursprung, inte får engagera sig politiskt i Sverige om hon inte först stoppar PKK:s väpnade aktioner som kräver civila offer. Kakabavehs anhängare trivialiserar hennes rasism och använder dessutom rasistiska resonemang för att diskreditera dem som säger ifrån.

Det går inte att blanda antirasismens kamp med rasistiska propaganda. Man måste välja antingen eller. Att bortförklara rasistiska tendenser i samhället är ett allvarligt misstag speciellt när främlingsfientliga krafter vinner mark. Och situationen blir ännu mer ödesdiger när en folkvald från ett antirasistiskt parti i Sveriges riksdag sprider afrofobisk propaganda.

Aminehs anhängare betraktar sig själva som att de har tolkningsföreträde i den antirasistiska kampen. Rasistiska och afrofobiska handlingar måste tas på största allvar i vårt samhälle, inte mints när en riksdagsledamot fungerar som Nordisk ungdoms förlängda arm.

Kahin Ahmed, master i sociologi
Ayaan Mohamud, ordförande, somaliska kvinnor i Linköping
Leila Ishaq, Somaliska Föräldra Forum/ Ordförande
Fowsia Said, ordförande, föreningen Forum för kvinnor och barn
Hodan Abdirahman, Daljir förening
Abdiqani Jama Mohamud, sekreterare Somaliska riksförbundet
Abdi Dahir, Somaliland hjälporganisation
Ismail Nur, ordförande Guul Råd och utvecklingscenter
Dahir Kahiye, Somaliska Solidaritets förening
Ahmed Dirie, Somaliska föreningen i Södertälje
Hayan Salah, Afrikanska föreningen i Norrköping

Läs debattartikeln ”Sverige – ett paradis för hederskulturer” här.

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.