Debatt

Ingen ska behöva föda barn i bilen

Debattörerna: Det är inte värdigt ett modernt land som Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förlossningsavdelningar läggs ner – och politiker och beslutsfattare tonar ner riskerna, skriver Carita Borlid och Annica Frisk. Bilden är från en ABF-kurs i Sollefteå där blivande föräldrar undervisas i att föda i bilen.
Förlossningsavdelningar läggs ner – och politiker och beslutsfattare tonar ner riskerna, skriver Carita Borlid och Annica Frisk. Bilden är från en ABF-kurs i Sollefteå där blivande föräldrar undervisas i att föda i bilen.

DEBATT

DEBATT. Den 1 februari i år beslutade folkvalda att stänga förlossningsavdelningen vid Sollefteå sjukhus. För många blivande mödrar innebar det en resa på 20 mil eller mer till närmaste sjukhus. Oroliga föräldrar rekommenderades en ABF-kurs i bilförlossning.

Det hann bara gå tre veckor innan konsekvenserna av de politiska besparingarna var ett faktum. Emma Andersson förlöstes av sin man i baksätet på bilen en kall februarimorgonen.

Hon har fött barn förut men på Facebook beskriver hon det ändå som sitt livs största trauma.

”En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde”, skriver hon.

Emma Andersson bor i Graninge, tre mil från Sollefteå sjukhus där förlossningsavdelningen lades ned den 1 februari i år. Nu fick hon och pappan istället åka 15 mil till sjukhuset i Örnsköldsvik. De hann inte fram. När ambulansen äntligen kommer är dottern redan född. Pappan, som inte hunnit gå någon kurs i bilförlossning, fick agera barnmorska i en trång kall bil.

Det är en skrämmande verklighet som förmedlas. En snöig landsväg och många minusgrader. Barnmorskan hjälper mamman och den nyfödda dottern över till ambulansen. Mamman kliver ut i snön barfota, med barnet på bröstet och navelsträngen hängandes mellan benen.

Det är en verklighet som inte är värdig ett modernt och jämställt välfärdssamhälle som vårt.

Emma Andersson och många andra blivande föräldrar har uttryckt oro över att behöva åka 20 mil för att föda och är rädda för att något ska hända på vägen. Beslutet har mött starka protester långt utanför Norrland.

Det ignorerar politiker och beslutsfattare som är angelägna att tona ner risker och föräldrars oro.

”Man ska inte måla fan på väggen”, säger verksamhetschefen vid Västernorrlands landsting Marju Dahmoun som har ansvar för förlossningsverksamheten. I en intervju i DN den 24 februari menar hon i stället att allt gick bra när Emma Andersson tvingades föda i bilen.

Sverige har länge varit föregångare när det gäller förlossningsvård och spädbarnsdödligheten är bland de lägsta i världen. Vi som födde barn på 70-talet har fått uppleva det. För oss var det en självklarhet med trygga förlossningar och värdig omvårdnad. Vi behövde inte vara oroliga att tvingas vända i dörren på förlossningsavdelningen för att sängarna var upptagna. Eller åka hem efter sex timmar av samma skäl, det fanns inte plats för oss och våra nyfödda.

Vi känner oss privilegierade som fick stanna en vecka eller mer om det behövdes. Vi fick till och med sova om nätterna när sköterskorna tog hand om våra små och gav dem bröstmjölk på flaska. Vi knöt an till våra barn ändå. Dessutom fick vi skön vila som senare visade sig vara välbehövlig.  

Mot den bakgrunden ser vi med oro och förfäran hur omsorg och vård av mammor och nyfödda försämras inte bara i Norrland utan runt om i landet.

I dag lägger allt fler förlossningsavdelningar ner och tiden nyförlösta mammor får stanna kvar på avdelningen har minskat drastiskt från 6,6 dagar på 70-talet till 1,5 dag. På Sahlgrenska har vårdtiden minskat till 6 timmar.

Kanske är det dags att återinföra barnmorskor som hjälper till med förlossning i hemmet. En modern, certifierad variant av tv-seriens ”Barnmorskorna i East End”? Mobila och professionella. Utrustade med modern teknologi och direktkoppling till specialist när det behövs. Kunniga, erfarna och trygga. Och aldrig långt borta.

Kvinnorörelsen har fått en viktig fråga att ta sig an. För det kan väl knappast ses som annat än ett stort nederlag att världens mest jämställda land tvingar kvinnor att vända i dörren på förlossningsavdelningen eller att föda i baksätet på en bil.

Den nyblivna mamman Emma Andersson ställer en högst berättigad fråga.

Förtjänar vi inte bättre än så här?


Carita Borlid, undersköterska
Annica Frisk, journalist


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sollefteå

ÄMNEN I ARTIKELN

Sollefteå

Förlossningsvården