Debatt

Uppsala måste bli en bättre stad för företag

Moderaterna: Det är dags att ta tag i bristerna på riktigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förra veckan släppte Svenskt Näringsliv en enkät där företagare gav Uppsala kommun lågt betyg. Sveriges fjärde största stad ska vara en attraktiv och trygg kommun där människor både vill etablera nya företag och låta befintliga företag utvecklas, skriver Fredrik Ahlstedt och Therez Almerfors.
Förra veckan släppte Svenskt Näringsliv en enkät där företagare gav Uppsala kommun lågt betyg. Sveriges fjärde största stad ska vara en attraktiv och trygg kommun där människor både vill etablera nya företag och låta befintliga företag utvecklas, skriver Fredrik Ahlstedt och Therez Almerfors.

DEBATT

DEBATT UPPSALA. Näringslivet är grunden för Uppsalas välstånd och välfärd, det är hos företagen jobben skapas. Pandemin har satt sina spår och återhämtningen för många av Uppsalas företagare kommer att vara tuff.

Restriktioner har varit nödvändiga, men de har slagit hårt mot krögare, butiksägare, salonger och tjänsteföretag.

Utmaningar för näringslivet fanns dock redan innan pandemin och företagsklimatet har länge varit allt för dåligt för en stor kommun som Uppsala.

När Svenskt Näringsliv presenterade sin företagsklimatranking i höstas hamnade Uppsala på plats 212 av 290. Uppsala kan bättre och borde i vart fall kunna klättra till topp 50.

Förra veckan släppte Svenskt Näringsliv en ny enkät där företagare återigen gav Uppsala kommun lågt betyg. Kommunpolitikers och tjänstepersoners attityder till företagare rankas lågt och allt fler företagare känner sig otrygga och oroliga för att utsättas för stölder och skadegörelse. Det är djupt oroväckande om kommunen och politiker försvårar för företagsetableringar och expansioner.

Moderaterna har länge drivit på för att vända denna negativa spiral. Uppsala, Sveriges fjärde största stad, ska vara en attraktiv och trygg kommun där människor både vill etablera nya företag och låta befintliga företag utvecklas.

Vi vill skapa en väg in för företagarna i kontakten med kommunen och vi vill att det tas fram ett mätbart åtgärdsprogram för att förbättra företagsklimatet.

Vi behöver få till en mer effektiv handläggning där mycket kan göras genom digitalisering och där ärenden enkelt kan följas. Kommunens och politikens attityder till företagande måste förbättras, handläggningstider måste kortas och taxor och avgifter ska hålla en rimlig nivå.

Vi vill också se ett ökat fokus på entreprenörskap i skolan för att tidigt ge Uppsalas unga drivkraft, inspiration och rätt verktyg till att förverkliga framtida företagsdrömmar.

I takt med att allt fler får vaccin och att smittspridningen går ner kan vi förhoppningsvis snart se ljuset i tunneln. Fokus framåt måste ligga på en nystart för Uppsalas näringslivspolitik.

När hårda krav ställs på företagare att snabbt ställa om till rådande läge, måste vi från politikens håll göra vårt för att underlätta på de områden vi kan. Moderaterna har under våren föreslagit att kommunen ska återbetala de avgifter som tagits ut för tillsyn av serveringstillstånd – avgifter våra lokala krögare har betalat in samtidigt som stora delar av deras verksamhet har stått helt stilla.

Den omställning många företagare har gjort under pandemin visar på vilket driv som finns i Uppsalas näringsliv.

Många handlare i Uppsala city har öppnat upp för hemleverans och utökat sin försäljning online. Om vi vill ha kvar våra företag när krisen är över måste vi säkra att människor kan uträtta sina ärenden i city även när avrådan om att nyttja kollektivtrafiken gäller.

Framkomligheten till centrala Uppsala måste säkras och efterfrågan på parkeringar måste tillgodoses. Därför har vi vid flera tillfällen föreslagit förlängning av de rabatterade parkeringarna i centrala Uppsala.

Företagen är grunden för vår välfärd och de är viktiga jobbskapare för hela Uppsalaregionen, men bakom företagen finns också hårt arbetande individer som många har sett sina livsverk gå upp i rök under pandemin. Hårt arbete, flit och drivkraft måste alltid löna sig.

Det är dags att Uppsala kommun på riktigt tar tag i de brister våra företagare har påpekat i många år.


Fredrik Ahlstedt, andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala (M)
Therez Almerfors, kommunalråd i Uppsala (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Uppsala

LÄS VIDARE

DEBATT Att öppna F16 igen blir ett lyft för Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Moderaterna