Debatt

SD gör som Trump – exploaterar folks oro

Slutreplik från S om hotet mot demokratin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna gör som Trump gjorde i USA - exploaterar människors oro genom att tala i termer av ”folket mot eliten” och ”fake news”. Slutreplik från Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad.
Sverigedemokraterna gör som Trump gjorde i USA - exploaterar människors oro genom att tala i termer av ”folket mot eliten” och ”fake news”. Slutreplik från Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad.

DEBATT

SLUTREPLIK. Vi har alla ett ansvar att motverka polarisering och splittring av vårt samhälle. Sverige är långt ifrån lika delat som USA, men det finns oroande tendenser även här.

Hos vissa delar av befolkningen är det upplevda avståndet mellan medborgare och folkvalda större än i andra. Vi har problem med medieskugga och bristande samhällelig service i delar av landet.

Här finns ett samband med att en del har lägre tilltro till media, till politiken och till myndigheter än andra. Det socialdemokratiska svaret på de utmaningar och problem som finns kommer alltid vara konkreta satsningar för välfärd, trygghet och möjligheter att leva och jobba i hela landet. 

För Sverigedemokraterna är det problemen i sig som är livsluften. 

Sverigedemokraterna gör som Trump gjorde i USA - exploaterar människors oro genom att tala i termer av ”folket mot eliten” och ”fake news”.

Precis som Trump misskrediterar SD fria oberoende medier och sprider misstro mot valsystemet. 

”Jag har aldrig ifrågasatt valresultat” hävdade Jimmie Åkesson i partiledardebatten i veckan. Men det har han och flera av hans partikamrater.

Senast 2018 var SD-ledamöter med och spred misstankar om att valet inte gått rätt till och partiet skapade Facebook-gruppen ”Valfusk” för att hämta in rapporter.

Jag säger inte att det görs på samma nivå som av Trump och en del republikaner i USA, men tendenserna finns där och likheterna mellan svensk och amerikansk ytterhöger är uppenbara. 

När Åkesson själv attackerar public service, kommer med anklagelser om censur eller som i sin replik pratar om en ”tyckarelit” gör han precis detsamma som Trump.

Åkesson bidrar till att stärka polariseringen. Han bidrar till att internetbubblor och konspirationsteorier växer. I slutändan bidrar han till att undergräva demokratin.

Däremot är det inte att polarisera att ta ställning för Biden mot Trump. Att föra en diskussion om hur vi kan värna demokratin är inte heller att polarisera. Tvärtom är det vårt ansvar efter den dödliga attacken mot USA:s kongress. 


Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Socialdemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT Hotet mot demokratin finns också i vårt land

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

USA:s kongress

USA

Lena Rådström Baastad

Jimmie Åkesson

Public service