Tänk på barnen – titta på ”Kalle” över Zoom

Debattören: Barn till vuxna med alkoholproblem är extra utsatta den här julen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om du anar att en vän eller släkting har ett riskbruk; ring, chatta eller varför inte koppla upp er på Zoom och titta på Kalle Anka tillsammans, skriver Mona Örjes.
Om du anar att en vän eller släkting har ett riskbruk; ring, chatta eller varför inte koppla upp er på Zoom och titta på Kalle Anka tillsammans, skriver Mona Örjes.

DEBATT. Julen 2020 blir annorlunda. När de stora släktkalasen uteblir och fler tillbringar julhelgen med enbart de närmaste ska vi särskilt komma ihåg de barn som lever i en familj där en vuxen har alkoholproblem. Barnens utsatthet riskerar att bli ännu värre när det inte finns trygga vuxna att vända sig till.

Om du anar att en vän eller släkting har ett riskbruk; ring, chatta eller varför inte koppla upp er på Zoom och titta på Kalle Anka tillsammans.

I år behöver vi ta hand om varandra. Coronapandemin har vänt upp och ner på tillvaron för de flesta av oss och inget är som vanligt. Julen är den tid på året då alkoholkonsumtionen i Sverige är som högst, förutom sommarmånaderna.

Sedan 2007 har IOGT-NTO-rörelsen drivit kampanjen Vit jul i syfte att inspirera till alkoholfria julfiranden, för att julen ska få vara barnens högtid.

De stora släktkalasen blir förstås färre på grund av pandemin och fler kommer att fira jul med enbart den närmaste familjen.

I familjer där de vuxna redan har en hög alkoholkonsumtion riskerar isolering och tristess att leda till ett ökat drickande, vilket i sin tur leder till större utsatthet för barnen.

Julen är barnens högtid, tindrande och förväntansfulla ögon, så beskrivs de i reklamens underbara värld. För att detta ska vara en verklighet för så många barn som möjligt så behöver vi trygga vuxna mer än någonsin. Här har vi alla ett stort ansvar att hålla koll och ingripa. Det handlar sällan om att tränga sig på, utan snarare att finnas ett samtal bort.

Om du anar att en vän eller släkting har ett riskbruk, ta kontakt och se till att barnen inte lämnas ensamma.

En vit jul är en solidaritetshandling gentemot barnen och i år även gentemot blåljuspersonalen. I en del regioner har vi sedan flera år tillbaka delat ut IOGT-NTO-rörelsens ”Peppis” en gosepepparkaka som kan trösta ett barn till jul efter ett blåljusingripande.

Vi önskar att dessa mjukispeppisar inte skulle behövas, att alla barn hade trygga vuxna omkring sig varje jul, men vi vet att i år liksom tidigare år så kommer en del barn att få besök av blåljuspersonal i hemmet.  

Blåljuspersonalen vet mycket väl att alkoholen belastar sjukvården på många sätt; genom ökat antal trafikolyckor, personskador, våld och misshandel. Får vi ner alkoholkonsumtionen i samhället så avlastar vi automatiskt vår hårt trängda sjukvård, detta i ett läge när marginalerna är i princip obefintliga.

Du och jag, vi står inför ett viktigt uppdrag till jul. I likhet med tomten ska vi kunna dyka upp och göra ett barn lyckligt, med den trygghet och värme som vi kan förmedla, det är för många den allra, allra bästa julklappen.

Tillsammans kan vi göra julen 2020 till en trygg jul, värd att minnas. En jul då vi visar extra omsorg om varandra, avlastar sjukvården och fokuserar på barnen genom att skippa alkoholen. En jul då Kalle och hans vänner tar plats på Zoom, vad kan vara mer passande ett år som detta?


Mona Örjes, ordförande IOGT-NTO-rörelsen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE