Fortsätt reformera sjukförsäkringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johnny Munkhammar (M): Ge alla möjlighet att teckna privata sjukförsäkringar

Monika König och Aina Johansson, psykiater respektive kurator vid onkologkliniken på Karolinska, kritiserar i en debattartikel hur cancersjuka i dag behandlas av Försäkringskassan och uppmanar båda de politiska blocken att ändra systemet efter valet.

Under valrörelsen har det varit stor debatt om sjukförsäkringen och Alliansens företrädare har ofta ställts inför tragiska fall. Jag är själv tidigare cancerpatient och riksdagskandidat för Moderaterna, med stort engagemang för ett bättre välfärdssamhälle.

Svensk sjukvård håller god kvalitet i internationella jämförelser. Men tillgängligheten har varit en av de sämsta i Europa, i hög grad på grund av de toppstyrda monopolen. Nu kortas köerna snabbt tack vare vårdvalet och de nya privata vårdcentraler som etableras.

Sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid sjukdom. Själv fick jag en tuff behandling men lyckades ändå vara sjukskriven på bara halvtid. Det är olika i olika fall. Men systemet fungerade för min del.

Alla är överens om att den gamla sjukförsäkringen var inhuman och ohållbar. I åratal förtidspensionerades 140 personer om dagen. Vi hade högst sjukskrivningar i Europa. Till slut hade vi en halv miljon förtidspensionerade – fler än småföretagarna.

Ingen hörde av sig till dessa människor, ingen brydde sig. Idag finns en rehabiliteringskedja och ambitionen är att de som kan bli friska och få ett jobb ska få det. Men är man sjuk ska man ha fortsatt sjukersättning. I dag är sjukskrivningarna halverade och många är glada över att få en chans att komma ut i jobb igen.

Varför finns en tidsgräns efter 2,5 år? Jo, då prövas om man ska omförsäkras till sjukersättning igen eller komma ut på arbetsmarknaden. Det sätter press på systemet att leverera, att göra fler friska. Tidsgränsen föreslogs av utredaren av socialförsäkringen, den före detta socialdemokratiska ministern Anna Hedborg.

Såvitt jag kan minnas har Försäkringskassan blivit kritiserad i alla tider. Ofta i enskilda fall säkert med rätta, det är känsliga frågor de har hand om. Tydligen behöver direktiven avseende sjukersättning förtydligas. Men myndighetens problem är inget nytt.

Själv tycker jag – men det är en långsiktig idé – att den enskilde borde få ta den premie man betalar till Försäkringskassan och teckna en sjukförsäkring var man vill. Med den valfriheten hade vi fått effektivare och bättre system. Ingen hade varit tvingad till bara Försäkringskassan.

Att få en cancerdiagnos är otroligt tungt. Den som får det ska kunna lita på såväl sjukvård som sjukförsäkring. De fall där någon av dessa inte har fungerat är tragiska och måste åtgärdas.

Men de fallen får inte leda oss att gå tillbaka till det gamla och sämre systemet utan bör få oss att korrigera och fortsätta reformera.

Johnny Munkhammar
Riksdagskandidat (M),
tidigare cancerpatient och författare till Helt sjukt!

Publisert: