ÅSIKT

Läsarna: Vi älskar våra datorer

DEBATT

Minst ett par timmar. Så länge slappar de flesta läsare framför datorn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men en av fyra tillbringar minst åtta lediga timmar framför skärmen.

Missbruk eller livet 2010?

Läsarna är oense.

Deklarera, surfa Hemnet-annonser, kolla middagsrecept. Spela Halo.

Aftonbladets nätläsare sitter en stor del av sin lediga tid framför datorn.

De allra flesta, 95 procent, tillbringar minst en halvtimme om dagen vid skärmen, enligt vår webbenkät. De flesta svarar att de lägger 2–4 timmar.

– Betala räkningarna, kolla travtipset, vi gör ju allt på datorn – så de flesta är väl ”datorberoende i dag, eller? skriver en äldre läsare. Det är att jämförbart med ett par timmars tv-slapp tycker någon annan – ”och inte kallas det tv-beroende”.

”Billigare än livet därute”

Många kopplar inte bara upp sig för att bocka av dagens att-göra-lista. En av tio nätläsare uppger att de hänger framför datorn tio timmar om dagen – eller mer. Ett mönster som allt fler läsare vill stämpla som problematiskt. En läsare, som går på a-kassa, känner igen sig själv:

– Vad ska man göra då? Att gå utanför dörren kostar pengar. Jag skulle snarare säga: tacka gud för datorer och internet som gör det enklare att behålla kontakten med andra människor och gör jobbsökandet mycket enklare och smidigare!

Några vittnar om hur datorbruket gått snett. Som en Umeåkille, som inte tycker något annat än datorspel är roligt längre:

– Man orkar inte göra något alls med livet samtidigt som man spelar och egentligen är olycklig” skriver han.

”Vi andra har jobb och familj nu”

En annan berättar om kompisen som hoppade av skolan på högstadiet och bara spelat spel ”non stop” i drygt 15 år. Idag saknar han vänner och har aldrig haft ett jobb.

– Killen är socialt handikappad och kommer nog aldrig komma igen. Vi andra som var nära vänner förr har familj och barn nu, och välbetalda jobb. Jag tycker det är oerhört tragiskt.

Han vill se fler tidiga insatser när föräldrar inte lyckas dra gränser för datorspelandet:

– Jättebra att killen som skolkat i tre år omhändertas.