Debatt

”Utgå inte från att kvinnorna är offer”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Läsarna sågar Katarina Wennstams resonemang

Rättsväsendet tar för lätt på våld under sexakten.

Det anser debattören Katarina Wennstam.

Hennes resonemang har väckt starka reaktioner bland läsare och twittrare.

Debattören Katarina Wennstams inlägg om kvinnor och extremsex diskuteras flitigt bland läsare och twittare.

Wennstam tar avstamp i en friande dom från Malmö tingsrätt tidigare i veckan. En 32-årig man stod åtalad för grov misshandel sedan han haft våldsamt förnedringssex med en 16-årig flicka.

Friades helt

Då flickans skador bedömdes vara lindriga och misshandeln heller inte enligt domen kunde ”anses som rå och hänsynslös utan (var) att rubricera som en misshandel av normalgraden” friades mannen helt.

”När det gäller de sexuella handlingar som en person (oftast unga kvinnor) ska kunna utstå om man har gett sig in i leken finns det uppenbarligen inga gränser.”, skriver Wennstam i sitt inlägg.

Läsarna håller inte med henne.

”Sluta utgå ifrån att mannen är ond och kvinnan är ett offer”, skriver signaturen Mr Galahad i en kommentar.

”pinsam artikel.... 16åringa kvinnor ska inte enligt författaren till artikeln ha rätt att ha sex på det sätt hon själv har valt? utan deras sex ska först godkännas av vilka ? deras föräldrar henne ? oss ? att författaren inte tänder på dominans lekar är ganska uppenbart men att sätta sigtill doms över både kvinnor och män som gör det och kalla det sjukt är att gå lite väl långt”, skriver signaturen truefact.

”Omstridd debattör”

– Jag ser inte på kvinnor som offer. Jag försöker poängtera att kvinnor är överlevare. Men jag är en omstridd debattör och folk läser mig som fan läser bibeln, säger Katarina Wennstam om kritiken.

I sitt inlägg tar Wennstam också upp den ofta diskuterade frågan om samtycke.

”Vad är det som gör att samhället och rättsväsendet så ofta fastnar just i flickans påstådda samtycke att allt som sker efter att hon inlåtit sig på sex inte kan vara plågsamt, fel och även brottsligt?”, skriver hon.

Även här får Wennstam mothugg av läsarna.

”Även om jag inte förstår njutningen i den sex saken gäller, så är den inställning Katarina W redovisar märkligare ändå. Tjejer är väl inte små hjälplösa offer som inte förstår sitt eget bästa? Vadå "trasig"? Det är helt säkert inte det ord man skulle använda för en kille i motsvarande situation. Vad mera kan man begära av samtycke än ett skriftligt dokument!”, skriver siganturen PelleBleking.

”Varför är det så fruktansvärt svårt för en del att förstå att alla har sin egen sexualitet och att den inte alltid uttrycks på samma sätt som ni själva gör? Hon hade ett "stopp-ord" som när som helst kunde användas under akten, hon valde att inte göra det. Jämför med kampsport, man ger sig in i leken och har även där tecken för att visa att man ger upp.”, skriver PerJohansson.

– Den här tjejen har uppenbarligen mått så dåligt att folk omkring henne reagerat och har en så erfaren åklagare valt att åtala fanns det uppenbarligen ganska mycket indikationer på att allt inte stod rätt till, säger Katarina Wennstam.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt