Sluta leta idéer i papperskorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Vi kan inte leva på minnen av det förgångna, vi måste visa på nya drömmar

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM, JERKER IVARSSON, ULF HÖJER, HANNAH MODIGH, ARNE BERGQVIST, STEFAN MATTSSON, ANDREAS HILLERGREN, NORDISK FILM
Sven-Erik Bucht tycker att S bör göra en resa som Nils Holgersson och de dagens Sverige.

”Titta på skorna som står där i hallen. Det är inte de som driver människan, det är våra drömmar som driver.” Ungefär så utryckte sig den legendariske arbetarförfattaren Ivar Lo Johansson.

Det ligger mycket tänkvärt i de orden. Socialdemokratins framtidsdebatt måste mer präglas av ett tydligt ljus och en berättelse om det Sverige vi vill skapa – ett Sverige i framkant.

Mitt intryck av den senaste valrörelsen var att det var en hagelsvärm av förslag, varje dag sprutade det fram något nytt. De olika partierna försökte bräcka varandra med olika förslag om än det ena och än det andra. Ska inte en valrörelse vara så då? Nej, i mitt tycke gled vi för långt bort i från det som var viktigt – att berätta för människor varför vi skulle få deras förtroende att styra Sverige under de kommande fyra åren.

Vi misslyckades med att ge en skarp bild av hur människor tillsammans kan skapa en bättre framtid. Även erfarna politiker blev villrådiga. Undrar hur gemene svensk upplevde det? Jag tror skogen blev så tät och så mörk att många drog sig för att ge sig in i den. Det saknades ett ljus, en berättelse om var vi vill att Sverige ska vara.

Vi måste formulera och tydliggöra det samhälle som vi socialdemokrater vill forma med utgångspunkt ur våra värderingar och ideologi, men utifrån en ny tid. Föränderlighet är ett tecken på en sund utveckling, att låta Socialdemokratin vara en del av samhället, där vi lever i symbios med samhället i stället för att tvinga in samhället i en svunnen dåtid. Människan ska fångas av drömmen i stället för att vi försöker putta in henne i framtiden med minnen och det förgångna som utgångspunkt. Det är inte i papperskorgen vi kan hitta ritningarna för hur framtiden ska se ut.

Fast vi lever under samma himmel har vi långt i från samma horisont.

Låt oss därför, liksom Selma Lagerlöfs ledargås Akka, flyga över Sverige, men i en ny tid. Låt oss beskriva det samhälle vi står för. Utifrån den globala förändringen och konkurrensen ser vi ett Sverige där jobb och tillväxt växer fram. Ett land med en smart logistik som klarar persontransporter och godstransporter som ingen sett förut. Förnyelse och omvandlingstakten är i världsklass genom enorma satsningar på utbildning och innovation.

Ett land med acceptans och en förståelse för att möten mellan olikheter skapar det nya och det spännande. Arenor att förverkliga sitt liv är en självklarhet och lockar nya människor från hela världen. Ett samhälle där omsorg och omtanke om den andre har plats – solidaritet. Ett samhälle där alla har samma möjligheter att klättra uppåt och förverkliga sina individuella mål – rättvisa. Ett samhälle där du är en viktig del och där du får möjligheter att förverkliga dina drömmar – frihet.

Det är vår uppgift att visa på ljuset och drömmen om vilket samhälle vi står för. Det är vår uppgift att beskriva innehållet, kvaliteterna och möjligheterna men även ange en färdväg med förslag. Det behövs många människor för att göra drömmen verklig. En sådan satsning kostar men jag tror att det är många som är beredd att investera, satsa flera extra kronor på ett Sverige i framkant för våra barn och barnbarn i stället för ett hårt och kallt land.

Sven-Erik Bucht

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik