Debatt

Svensk klimatpolitik är dyr utan att göra nytta

Replik från Sverigedemokraterna om miljöpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT/Skärmdump/Montage

DEBATT

Pierre Schori publicerar (21/8) en debattartikel där han går till starkt angrepp mot Sverigedemokraternas klimatpolitik, men ett och annat verkar ha gått honom förbi.

För det första har Sverigedemokraterna tillstyrkt att Sverige ställer sig bakom Parisavtalet, något jag har redogjort för ett flertal gånger. För det andra har Sverigedemokraterna en effektiv politik för att minska Sveriges oljeberoende och utsläpp av växthusgaser.

Till skillnad från regeringen bidrar vi inte till oro på elmarknaden genom att driva på för en förtida avveckling av kärnkraften. Tvärtom ser vi en viktig roll för moderniserad kärnkraft, som kan förse oss med driftssäker, väderoberoende och fossilfri el under många år framöver. Detta är viktigt om vi i framtiden exempelvis ska övergå till eldrift och vätgasdrift i transportsektorn.

Sverigedemokraterna är ett teknik- och utvecklingsvänligt parti och vi inser att vanliga människor nu och i framtiden kommer att eftersträva mobilitet och bättre ekonomi.

Därför anser vi att miljöpolitiken i första hand bör drivas av teknikutveckling, inte större skattebördor. Och vad gäller just insatser för internationella klimatinvesteringar så är detta alltså något som Sverigedemokraterna betonar mer än vänsterregeringen och något som vi prioriterar i vårt förslag till riksbudget.

Problemet idag är, precis som Finanspolitiska rådet konstaterat, att svensk klimatpolitik är dyr utan att den bidrar till att minska utsläppen globalt.

Svensk klimatpolitik måste ges ett globalt perspektiv där kostnadseffektiva åtgärder, som gör skillnad på riktigt, prioriteras framför symbolpolitisk miljardrullning.

Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Världen brinner – men inte i valkompasserna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Klimathotet

Miljöfrågor

Pierre Schori

Debatt

Martin Kinnunen

Sverigedemokraterna