Debatt

Hög tid att undervisa om illdåd i islams namn

Debattörerna: Det är dags att berätta om folkmorden som har inspirerat IS

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hundratusentals människor mördades i folkmordet Seyfo 1915
Hundratusentals människor mördades i folkmordet Seyfo 1915

DEBATT

DEBATT. Liberalerna drev igenom att skolan ska undervisa om nazismens och kommunismens illdåd, genom att explicit skriva in Förintelsen och Gulag i läroplanen.

Det är en viktig bildningsfråga och avgörande för demokratins framtid. Nu är det dags att undervisa om den våldsbejakande islamismens illdåd och folkmordet Seyfo. 

I en tid när liberalismen ifrågasätts allt mer blir sådant som vi tidigare tagit för givet allt mer ifrågasatt. Men arbetet för mänskliga rättigheter och mot brott mot mänskligheten måste fortskrida i oförminskad takt. Liberalerna ska vara en garant för det i svensk politik. 

En liberal hjärtefråga handlar om att skolan ska undervisa om folkmordet Seyfo. Folkmorden på över en och en halv miljoner assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och pontiska greker är en viktig historisk händelse i Mellanösterns moderna historia, på samma sätt som Förintelsen är det i Europas moderna historia. 

Seyfo skedde under Osmanska rikets sista skälvande år, i skuggan av första världskriget. Syftet var att skapa ett homogent muslimskt Turkiet. I vissa byar och områden i sydöstra Turkiet dödades alla invånare.

De som organiserade folkmordet, ungturkarna, använde islamistiska argument för att resa landets muslimer mot de kristna. Ett slags jihad. Det barbariska dödandet av oskyldiga människor skedde ofta med svärd. Samma vapen som IS använde i sina PR-filmer när de dödade oskyldiga kristna i såväl Irak som Egypten. Seyfo betyder just svärd på assyriska. 

Den våldsbejakande islamismen är således ingen ny ideologi som föddes med IS, utan har funnits länge. Seyfo har snarare fungerat som en inspirationskälla för IS, som efter upprättandet av sitt kalifat utförde nya folkmord på såväl jezidier som assyrier.

Dessa folkmord har erkänts av både EU och Liberalerna. Vi vill också att de som utsattes för folkmord av IS ska få självstyre på Nineveslätten i Irak. 

Folkmord är övergrepp på hela mänskligheten. Vi får aldrig sluta bekämpa dessa vidriga brott. Ett av våra starkaste vapen är kunskap. 

Folkmorden på Osmanska rikets kristna inspirerade även Hitler, som innan invasionen av Polen 1939 motiverade sina mannar med att retoriskt fråga: ”Vem kommer ihåg folkmordet på armenierna?”.

Det finns således en viktig koppling mellan 1900-talets första omfattande folkmord och Förintelsen som riskerar att gå förlorad om vi inte berättar om den. Om vi inte kan vår historia kommer vi att vara sämre rustade att förhindra nya brott mot mänskligheten.

Assyrier är ett levande bevis på detta. Inom loppet av hundra år drabbades denna folkgrupp av tre folkmord: Seyfo 1915, Simele 1933, Nineveslätten 2014. Det första folkmordet förnekas än i dag av Turkiet, där det är direkt brottsligt att nämna Seyfo. 

I en tid när nazister åter marscherar på våra gator är det viktigare än någonsin att undervisa om nazismens illdåd. På samma sätt är det viktigt att undervisa om Seyfo när nya folkmord begås av våldsbejakande islamister.

Birgitta Ohlsson (L)
Ninos Maraha (L)
Olle Wästberg (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Folkmordet på armenier

LÄS VIDARE

DEBATT. Vår historia är blodig – framtiden vilar på oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkmordet på armenier

Liberalerna

Islamism

Historia

Förintelsen

Nazism