ÅSIKT

Svensk miljöpolitik behöver en omstart

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Miljöpartiet: Här är din att–göra–lista, Lena Ek – ingen tjänar på att Centern fortsätter vara alliansens gröna alibi

Miljöpartiet vill gratulera Sveriges nytillträdda miljöminister Lena Ek (C) till nya jobbet. Vår generation står inför en utmaning av historiska mått, att göra samhället klimatsmart och att hejda miljöförstöringen. I sådana tider är miljöminister ett av de viktigaste jobben som finns.

På reklamaffischer och i tal får vi ofta höra att Centerpartiet är alliansprojektets ”gröna röst”. Men i alliansregeringen är miljöpolitik mest något som nämns pliktskyldigt i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring. I Anders Borgs budget varvas istället passivitet med stora nedskärningar på miljö- och klimatområdet. Den gröna rösten har svårt att göra sig hörd.

Vi befinner oss i en kapplöpning in i den gröna ekonomin. Sverige har bland världens bästa förutsättningar att visa att det går att möta klimat- och miljöutmaningarna och samtidigt leva ett gott liv. Men medan andra just börjat springa, så slår Sverige av på takten och håller på att halka efter. Svensk miljöpolitik behöver en omstart. Därför hoppas vi att Lena Ek lyckas göra sin röst hörd i alliansregeringen.

Idag sätter sig den nya miljöministern vid mötesbordet inne på Rosenbad för sitt första ordinarie regeringssammanträde. Runt bordet sitter också Reinfeldt, Borg och övriga i alliansregeringen. Det uppenbarligen svårt för en miljöminister att göra sig hörd därinne med tanke på alliansprojektets bristande miljöpolitik.

För att öka chanserna till en omstart av svensk miljöpolitik skickar vi därför en att-göra-lista, som Lena Ek kan ha med sig.

1. Gör det lönsamt att vara miljövänlig

Om det kostar att förstöra miljön så lönar det sig bättre att handla miljövänligt. Det gynnar inte bara alla de människor som gör en miljöinsats i sin vardag, utan ger också företag en drivkraft att utveckla nya miljösmarta tjänster och produkter. Bra miljöskatter behövs, som ger inkomster till staten att satsa på gröna investeringar.

2. Fixa ett klimatsmart resande

Istället för att höja tågavgifterna och stå handfallna inför det årliga vinterkaoset behövs ett större svenskt tåglyft, med stora investeringar. Städernas kollektivtrafik bör byggas ut och folk på landet ska kunna köra och tanka mer miljövänligt, även om man inte har råd med regeringens dyra ”supermiljöbilar”.

3. Ordna 100 procent förnybar energi

Det är dags att utnyttja de förnybara energikällor vi har så gott om och frigöra oss från uran- och oljeberoendet. Stöd till klimatupprustning av bostäder, energieffektivisering av industrier ett slopande av kärnkraften behövs tillsammans med stora satsningar på vindkraft, solenergi och bioenergi för att göra Sverige 100 procent förnybart.

4. Stoppa de farliga kemikalierna

I till synes oskyldiga produkter som kläder, leksaker och konservburkar hittar man kemikalier som inte borde hamna i våra kroppar. Särskilt utsatta är barnen – som matas med kemikalier redan i mammas mage. Sverige behöver driva på mer inom EU för en kemikaliefri vardag och även stärka Kemikaliesinpsektionen här hemma.

5. Ta hand om naturens resurser

Människor och ekonomi är beroende av fungerande ekosystem. Om inte ens Sverige klarar av att skydda värdefulla skogar och en ynka liten vargstam – hur ska vi då kunna säga åt andra länder att sluta skövla skogar och utrota arter?

Som det framgår ovan har alliansens ”gröna röst” mycket att ta tag i. Miljöpartiet och den gröna rörelsen vilar på insikten att vi behöver leva inom planetens tillgångar. Centern har i generationer burits fram av människor som levt nära naturen och haft jorden eller skogen som sitt levebröd. Det borde ge goda förutsättningar för Centerpartiet att ta tag i vår att-göra-lista.

Världen behöver politiker som står upp i med- och motvind, i regering och opposition, genom högkonjunktur och kris. Om Lena Ek vill göra det är vi många som blir genuint glada. Det är ingen som tjänar på att Centerpartiet fortsätter vara alliansprojektets gröna alibi. Det är en stor utmaning du står inför Lena Ek, men du har ju tre år på dig till nästa val. Vi önskar dig varmt lycka till med nya jobbet.

Helena Leander

Miljö- och klimattalesperson, Miljöpartiet de gröna

ARTIKELN HANDLAR OM