ÅSIKT

”Mot alla odds” är inte någon freakshow

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

SVT svarar på kritiken mot nya programmet

Svar på Anna Bergholtz

debattartikel ”SVT spär på fördomar om funktionshindrade” publicerad 24 april 2011.

Anna Bergholtz är rädd för att SVT genom realityserien ”Mot alla odds” ska spä på fördomar mot funktionshindrade. Vi tror att programmet ska göra precis tvärtom!

I serien får tittarna följa tio funktionshindrade personer som antar sitt livs utmaning – en strapatsrik expedition genom Afrika. Nu på söndag landar de i Zambia och då drar inspelningen i gång. Det är en expedition som skulle sätta vilken människa som helst på prov. Under hösten när programmet sänds får man som tittare komma deltagarna riktigt nära när de utmanar sig själva till det yttersta. Det är ingen freakshow utan en respektfull – och väldigt spännande – skildring av några människor som ger allt för att nå sitt mål.
 

Så om det främst handlar om utmaningen, varför är de då funktionshindrade? Expeditionen skulle vara en prövning för vilken person som helst men den är en ännu större utmaning för någon som är funktionshindrad. Genom programmet hoppas vi bidra till att motverka fördomar genom att tittarna får lära känna människorna bakom funktionshindren.

Serien startar i november och vi hoppas att tittarna ska tycka att den både är engagerande och inspirerande. Förhoppningsvis väcker den frågor hos publiken kring vad man själv har för begränsningar och vad som krävs för att verkligen utmana dem.

Vi välkomnar debatten och tar gärna ytterligare diskussion kring programmet när det sänds i höst.

Peter Nyrén
programbeställare

Christian Wikander
programchef SVT

ARTIKELN HANDLAR OM