MP: När ska du bry dig om miljön, Borg?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Om några decennier ser vi nog tillbaka på den här tiden och säger att det var då klimatet började förändras, det var under 2010-talet som klimatförändringen märktes för alla. Denna sommar har Arktis is smält snabbare än någonsin, stora delar av Sverige har drabbats av extrem nederbörd medan andra regioner i världen drabbats av översvämningar, torka, hetta, bränder och oväder i en hittills oskådad omfattning.

Åsa Romson, MP.
Foto: Urban Andersson
Åsa Romson, MP.

När finansminister Anders Borg (M) idag presenterar regeringens budget kan man tycka att detta borde avspeglas. Den största politiska utmaning som världen står inför borde ge någon form av avtryck i regeringens budget.

Men trots ett historiskt reformutrymme på hela 23 miljarder kronor har regeringen varit märkbart tyst kring klimat och miljösatsningar. Tidigare under mandatperioden har regeringen prioriterat bort klimatfrågorna med hänvisning till den dåliga ekonomin, nu ser vi att alliansen avstår från klimatsatsningar även när man lägger en expansiv budget. Det säger något om hur långt ner på alliansens prioritetslista dessa frågor hamnat. 

Det finns tre frågor där jag och många miljövänner med mig väntar på besked från regeringen.

Om det någonsin har funnits en sann win-win-situation så är det att undvika klimatförändring. Alla tjänar på det. De investeringar som följer av en aktiv klimatpolitik medför mängder av nya arbetstillfällen. För några veckor sedan presenterades rapporten ”Gröna Jobb” från Greenpeace som visar att landets branschföreningar inom tex förnybar energi, räknar med att det skulle skapas minst 60 000 nya arbetstillfällen, bara i Sverige och bara fram till år 2020, om vi började ställa om till ett förnybart energisystem.

I våras var beskedet från regeringen att man ville ”vänta och se” om trenden med ökade klimatutsläpp håller i sig innan man gör något åt saken. Frågan är vad man väntar på. Väntar man på att andra länder ska springa ifrån Sverige och ta investeringarna i förnybar energi och grön teknik? Väntar man på att kommuner, regioner, företag och enskilda ska ta saken i egna händer i väntan på regeringen? Eller väntar Anders Borg på att Arktis ska bli helt isfritt innan han börjar bry sig om miljön? 

Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet de gröna

Publicerad: