Debatt

Säg vad du vill – men priset kan bli orimligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Marcus Birro om yttrandefrihet

Marcus Birro.
Marcus Birro.

REPLIK. Johannes Klenell lyckas med bedriften att förvirra sina läsare fullständigt. Å ena sidan hävdar han att man får säga vad man vill i det här landet. Men å andra sidan sidan radar han upp ett antal personer som väldig påtagligt bevisar att man möjligen får säga, skriva och rita vad man vill i det här landet – men att man får också vara beredd på att dessa konstnärliga, journalistiska och litterära ställningstaganden har ett orimligt högt pris.

Lars Vilks lever under ständiga dödshot. Hans livsutrymme är starkt begränsat. Varför? För att han begagnade sig av sin demokratiska rättighet som konstnär. Han betalar ett orimligt högt pris för att ha utfört sitt yrke.

När jag för flera år sedan upptäckte den oerhörda likriktning som kännetecknar stora delar av svenska medier gjorde jag vad jag kunde för att skriva om detta. Till sist gick det inte längre. Så jag åkte ut. Men jag går stolt med högt huvud av exakt den anledningen som Klenell skriver: jag vägrar profitera på den medielogik jag gett mig in i.

Men även om mitt öde egentligen är det enda bevis som behövs för att bekräfta att åsiktskorridoren finns så är jag inte det enda. Att Klenell inte ser det beror antagligen på att han inte är beredd att riskera ett enda gram för sanningen.

Jag får så gott dagligen mejl och brev från människor, så kallat vanligt folk, som är de som egentligen och på allvar upplever hur förtvivlat smal och vedervärdig åsiktskorridoren är! Det är människor som mister jobbet på grund något de sagt i fikarummet, eller som får utstå social misär för att de gjorde det som vänstern alltid uppmuntrat människor att göra: ta upp den knutna näven ur byxfickan. Att tydligt våga säga vad man tycker i det här landet har ett högt pris.

Så visst får du säga och skriva vad du vill. Men var beredd på att bli hotad, hatad, få sparken, bli spottad på. Var beredd att få din ekonomi ruinerad. Var beredd på att majoriteten försöker tysta ner dig. Så ser åsiktskorridoren ut för väldigt många människor i det här landet.

Marcus Birro,

författare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Marcus Birro

ÄMNEN I ARTIKELN

Marcus Birro

Lars Vilks

Johannes Klenell