Gärna överskott – men det ska återinvesteras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-04-02 | Publicerad 2015-04-01

Replik om vinster i välfärden från Jonas Sjöstedt (V)

Jonas Sjöstedt (V).

Hej Rozze! Vänsterpartiet vill ha en välfärd som man kan lita på. Sjukvård, omsorg och utbildning ska fördelas efter behov. Skattepengar ska användas för det de är avsedda. Personalen ska ha bra villkor, kvaliteten för dem som behöver välfärden ska stå i centrum. Därför vill vi inte att välfärden ska styras av vinstintresse.

Den borgerliga politiken har tyvärr satt sina spår i välfärden. Inte minst för Botkyrkas del då landstinget under Alliansen ändrade reglerna så att alla mottagningar får samma ersättning oavsett vårdbehov. Detta är anledningen till att den tidigare gynekologimottagningen i Hallunda stängdes, då vårdbehoven inte gick ihop med de knappa resurserna. Konsekvensen blev att det saknades en kvinnlig gynekolog från Liljeholmen till Södertälje.

Ni driver en bra och välbehövlig verksamhet i ett område som prioriteras alltför lite, det ska ni ha tack för. Vi vänder oss inte emot det – utan att våra gemensamma skattepengar försvinner till skatteparadis.

Vi ser gärna privata aktörer som ett komplement till offentlig vård. Men vi tycker inte att pengar som är avsedda för vård ska gå till vinst. Gör gärna överskott, men investera det i ännu bättre vård.

Vi ser hur vinstjakten leder till skolor som går i konkurs mitt i en utbildning, förskolebarn som inte får tillräcklig mat och äldre som inte får den omsorg de förtjänar. Det är oacceptabelt. Vi vill ha seriösa företag i vården, inte spekulanter och skattesmitare. Därför är krav på återinvestering av överskott i välfärden viktigt för solidariteten och rättvisa.

Jonas Sjöstedt,

Vänsterpartiet