Dagli svartmålar Järvafälten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Kahin Ahmed om fundmentalism i Husby

Stockholmsförorten Husby.
Stockholmsförorten Husby.

REPLIK. Första och främst vill säga tydligt: jag har ingen respekt för extremism, oavsett om det är vänster- eller högerextremism eller våldsbejakande ungdomar som åker utomlands för att kriga. Samtidigt accepterar jag inte att någon kränker oss som Zeliha Dagli gjorde i sin text.

Daglis beskrivningar av vårt område är överdrivna svartmålningar av Järvafälten. Hennes argument tyder på stereotypt tänkande och islamfobiska föreställningar. Islamofober och andra har sedan länge försökt bevisa att vi Rinkebyborna praktiserar kvinnoförtryck. Men vi som bor här känner inte igen dessa konstiga beskrivningar.

I vår svenska lag finns religionsfriheten med. Var och en har rätt att tro vilken religion som helst och samhället måste vara tolerant i detta hänseende. Men när man känner sig hotad är islam och Rinkebyborna ett lätt byte. Över ett dussin moskéer i Sverige har utsatts för mordbrand och andra attentat. Polismakten beslutat att ta till exceptionella krafttag men rättsväsendet har inte lyckats gripa några gärningsmän.

Rinkebys ungdomar är överrepresenterade i statistiken när det gäller arbetslöshet. Dagli borde i stället tala om den strukturella diskrimineringen och systematiska uteslutningen av en vissa grupper från arbetsmarknaden. Det hade varit mer givande argument i denna debatt.

Förtryck är vidrigt i all dess former och i alla dess yttringar. Vi har alla ett ansvar att gemensamt bekämpa det, oavsett vem utövaren är

Kahin Ahmed

Ersättare i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (M)

Samhällsvägledare, Eskilstuna kommun

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN