ÅSIKT

Landsortsbiograferna hotar inte filmbranschen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Svar till Peter Fornstam (27 juli 2008): Låt oss använda din analys på en matvarukedja i landet. Lek med tanken att ICA:s vd går ut i ett nationellt upprop för att stoppa utvecklingen av landsbygdsbutiker: ”De är ett hot mot våra butiker i städerna, men okej, de får finnas kvar, fast bara om de säljer aningen för gamla färskvaror och helst tar kontant betalt över disk.”

Det är tråkigt om ni tror att våra tretusen biobesökare i lilla Söråker är ett hot mot era affärsområden. Tvärtom, vårt Folkets Hus i Söråker driver biograf för filmens skull!

Det är av stor social, kulturell och demokratisk betydelse för små orter att skapa lite guldkant, öppna sinnen, visa mångfald av intryck. Vår publik går på bio i Söråker, eller inte alls… så enkelt är det! Alltså unika biobesök till gagn för filmen!

Vi visar dokumentärer, klassiker, skolbio och ibland (ca 3-8 veckor efter premiär) en och annan ”storfilm”. Vår biograf är den mötesplats, det kollektiva vardagsrum som människor överallt har rätt till.

Nu får vår lilla digitala biograf inte längre digitala filmkopior på grund av det höjda standardkravet. Så om vi inte ska svältas ut måste vi uppgradera vår teknik, vare sig vi vill eller inte.

Ett teknikupprustningsstöd gör det möjligt även för mindre orter att behålla sin biograf. Vi gör en stor satsning varje år för att manifestera filmen, genom att i vår 9.9 rörelse ”besikta” vårt lilla Söråkersland. I höstmörkret startar utomhusbion. En fantastisk upplevelse, förutsatt att vi får loss film. I år har vi bokat en 2k-projektor, 16 m filmduk.

Tänk att få visa Mamma Mia, det är ju ändå omkring två månader efter premiär, men ingen digital kopia så långt ögat kan nå!

Kom igen, filmbranschen, inte kan ni väl på fullaste allvar tro att våra små landsortsbiografer är ett hot. Nä, vi har modigt och med is i magen gjort en pionjärinsats.

Vi är faktiskt både stolta och lite spralliga över att få tillhöra de små kulturgerillor som envist försöker sprida glädje, allvar, eftertanke och en gnutta vardagslyx, speciellt för de människor som inte kan, vill eller har råd att åka 10 mil för att gå på bio!

Christina Thonman

Söråkers Folkets Hus