ÅSIKT

S-akademiker stämplas som klassförrädare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns ett bildningsförakt inom arbetarrörelsen. Det ringde en man till mig häromdagen för att han var arg på mig och menade att jag bara gnäller på socialdemokratin. Sedan kom vi att prata om synen på demokrati och vilka som gjorde sin röst hörd i partiet. Han drog upp sitt ”skräckexempel” inom rörelsen nämligen den socialdemokratiska studentföreningen Laboreumus i Uppsala.

Där har det alltid bara funnits karriärister, sa han. Akademikerna är som han uttryckte det ”lössen i fanan.”

Denne man är inte ensam om att hysa ett bildningsförakt. Det sorgliga är att arbetarrörelsen numera uppmanar sina barn att studera och skaffa sig en utbildning. När de väl är färdiga och har blivit något i samhället stämplas de som klassförrädare.

Det är märkligt med tanke på att många av socialdemokraternas skickligaste politiker varit akademiker. Hjalmar Branting var det, Tage Erlander, och Olof Palme för att nämna några. Socialdemokratins idéutveckling byggde på samarbetet mellan akademiker och den genuina livskunskapen som arbetarrörelsen hade.

I dag finns det inte så många akademiker på ledande poster. Det är Tomas Östros från Laboremus.

Kanske är det bristen på korsbefruktningen mellan människor i olika branscher som hämmat den socialdemokratiska politikens förmåga att anpassa sig till ett nytt samhälle. Allt ska vara precis som förr!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM